BBC opent jaar van Dickens

Great ExpectationsBBC 1, 22.00 - 23.00 uur

De BBC durft het aan, een nieuwe verfilming van de al vaak verfilmde roman Great Expectations van Charles Dickens – wetende dat er een hele generatie is die de laatste verfilming uit 1999 niet kent, en misschien minder bekend is met het verhaal van de wees Pip en diens ontmoetingen met de ontsnapte gevangene Magwitch en de rijke, op haar huwelijksdag in de steek gelaten, kluizenares Miss Havisham.

De eerste scènes die de BBC vorige week vrijgaf, beloven veel goeds voor de komende drie avonden. Wel gaat het gerucht dat de omroep het einde heeft aangepast. Dat kan echter van alles betekenen: Dickens verzon zelf twee eindes voor Great Expectations.

In tegenstelling tot eerdere verfilmingen en toneelbewerkingen, wordt Miss Havisham niet gespeeld door een oudere actrice. Gillian Anderson, bekend door haar rol als agent Scully in the X-files, is 43. Haar bekende voorgangers waren allemaal ouder – Joan Hickson 81, Ann Bancroft 67, Margaret Leighton 52 in 1974 (de verfilming met Michael York als volwassen Pip). Alleen Martita Hunt was met 47 ook onder de vijftig, in de door David Lean geregisseerde versie uit 1946.

2012 wordt Dickens-jaar: in februari is het 200 jaar geleden dat de schrijver werd geboren. De BBC brengt nog 18 documentaires en verfilmingen, waaronder The Mystery of Edwin Drood. En er komt nóg een verfilming van Great Expectations, met Helena Bonham Carter als miss Havisham en Ralph Fiennes als Pip.

Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar