Zuid-Koreaanse delegatie ontmoet Noord-Koreaanse leider

De leidster van de Zuid-Koreaanse delegatie, Hyun Jeong-eun, de weduwe van oud-president Kim Dae-jung van Zuid-Korea. Foto AFP via Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA

Een Zuid-Koreaanse delegatie heeft vandaag een bezoek gebracht aan Pyongyang en onder meer de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet. De delegatie werd geleid door Hyun Jeong-eun, de weduwe van oud-president Kim Dae-jung van Zuid-Korea.

De leden van de delegatie bezochten het Kususan Memorial Palace in de hoofdstad, waar het lichaam van de overleden leider Kim Jong-il ligt opgebaard. Daar had de delegatie ook een ontmoeting met de nieuwe leider van het land, Kim’s zoons Kim Jong-un. Aan hem werden condoleances voor het overlijden van zijn vader Kim Jong-il overgebracht.

In een verklaring van het Zuid-Koreaanse minister van Vereniging staat dat de delegatie op eigen initiatief naar Noord-Korea is gereisd en dat de leden van de delegatie geen boodschap van de Zuid-Koreaanse regering kwamen overbrengen. De weduwe van ex-president Kim, de leidster van de delegatie, staat net als haar overleden man bekend als verzoeningsgezind in de richting van de Noord-Koreanen.

Of de dood van Kim Jong-il tot betere verhoudingen tussen het officieel nog altijd in oorlog verkerende Noord-Korea en Zuid-Korea zal leiden moet nog blijken. De laatste dagen is echter wel overduidelijk geworden dat Kim Jong-un de nieuwe leider van het land is. Zo verscheen hij verschillende keren op de staatstelevisie en werd hij daar vandaag nog aangeduid als de leider van de regeringspartij.

    • Pim van den Dool