Zo heftig was de storm in Scandinavië

Bij een storm zoals die van gisteren in Noorwegen en Zweden, die gepaard ging met winden van orkaansterkte, luidt het advies meestal om binnen te blijven. Gelukkig zijn er altijd mensen die wel op pad gaan.

Daardoor krijg je een aardig idee van de kracht van de storm waardoor honderdduizenden huishouden zonder stroom kwamen te zitten en wegen en spoorwegen werden geblokkeerd door omgewaaide bomen. In Alesund, Noorwegen plakte een man een camera op zijn autoraam en begon te rijden door de verlaten straten met omgewaaide bomen. Na bijna vier minuten wordt het filmpje pas echt spectaculair. Naast omwaaiende schuttingen (3.50) en een kademuur die het zwaar heeft (4.00) waaien er mensen bijna weg (5.00), brengen schepen elkaar bijna tot zinken (5.40) en proberen enkele huisjes weerstand te bieden aan het opgerukte zeewater (6.50).

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt bij de storm. De storm is inmiddels verder getrokken richting Finland en de Baltische staten.

    • Lex Boon