Waarnemers Syrië kunnen ‘tot nu toe’ onbelemmerd hun werk doen

Mustafa Dabi, het hoofd van het waarnemersteam, vorige week met secretaris-generaal Nabil al-Arabi van de Arabische Liga. Foto AFP / Mohammed Abed

Het hoofd van het waarnemersteam van de Arabische Liga heeft aan persbureau Reuters laten weten dat Syrische overheidsfunctionarissen tot nu toe goed meewerken en dat er nog geen belemmeringen zijn geweest. De Sudanese generaal Mustafa Dabi:

“We zijn nu in Damascus en de missie is begonnen. We zullen sneller dan je denkt ook in de andere steden zijn. Onze Syrische broeders werken tot nu toe goed mee en werpen nog geen enkele belemmering op.”

Het waarnemersteam van de Arabische Liga bestaat uit vijftig personen die in groepjes van tien naar verschillende plekken gaan. De missie is onderdeel van een akkoord tussen Syrië en de Arabische landen dat een einde moet maken aan het geweld in Syrië.

Syrië regelt het vervoer voor de waarnemers, waardoor de oppositie in Syrië bang is dat de waarnemers geen goed beeld zullen krijgen. De Arabische Liga heeft eerder laten weten dat ze pas op het laatste moment duidelijk maken waar ze precies naartoe willen, waardoor het verrassingelement blijft bestaan.

Morgen reist een deel van de waarnemers naar Homs, waar vanochtend vroeg nog zware beschietingen plaatsvonden. De activisten van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten juicht de komst van de waarnemers naar Homs toe:

“Ze moeten onmiddellijk naar de wijk Baba Amro gaan om het uitmoorden van het Syrische volk te stoppen en getuige te zijn van de misdaden van het Syrische regime.”

    • Lex Boon