‘VS overwegen president Jemen toe te laten voor medische behandeling’

Aanhangers van president Saleh gingen vandaag in de hoofdstad van Jemen, Sana'a, de straat op om hun steun aan de vertrekkend president te betuigen. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De Amerikaanse regering neemt een verzoek van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh in beraad om medisch behandeld te worden in de VS. De regering zegt te gaan kijken of er een medische noodzaak is Saleh tot het land toe te laten.

Saleh, die eind november een akkoord over zijn aftreden tekende en zijn bevoegdheden overdroeg aan zijn vice-president, kampt nog altijd met verwondingen die hij opliep bij een aanval op zijn presidentiële paleis in juni van dit jaar. Hij reisde eerder al naar Saoedi-Arabië voor behandelingen, maar keerde uiteindelijk weer terug naar Jemen.

Hoewel Saleh officieel is afgetreden, hebben zijn familie en vertrouwelingen nog altijd de macht in handen in Jemen en is de onrust in het land nog allerminst voorbij. Sinds vrijdag vielen volgens activisten van de oppositie minstens negen doden bij aanvallen door loyalisten van Saleh op tegenstanders van de president. De VS riepen de Jemenitische autoriteiten daarna op “maximale terughoudendheid” te betrachten in hun opstelling richting vreedzame demonstranten.

De Verenigde Staten zitten al maanden in hun maag met de situatie in Jemen. De autoritaire Saleh, die zijn land meer dan dertig jaar met harde hand regeerde, gold in de jaren na 11 september als een belangrijke partner in de strijd tegen het terrorisme. Zo heeft Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland in het zuiden van Jemen veel speelruimte. Aan de andere kant probeerden de VS ook de democratische aspiraties van de Jemenitische bevolking te steunen.

    • Pim van den Dool