VN-gezant verwacht geen burgeroorlog in Irak

Een uitgebrande auto in Bagdad na een aanslag vorige week. Foto Reuters / Ahmed Malik

Martin Kobler, de speciale gezant van de Verenigde Naties in Irak, verwacht niet dat de machtsstrijd in Irak zal uitmonden tot een burgeroorlog. Dat zegt hij in een interview dat morgen verschijnt in de Tagesspiegel. Wel spreekt de Duitse diplomaat van een ‘politieke blokkering’. Ook bewijzen de aanslagen van afgelopen week volgens Kobler dat het land een serieus veiligheidsprobleem heeft.

Vorige week vertrokken de laatste Amerikaanse troepen uit het land. Volgens Kobler zijn de veiligheidstroepen in het land er veel beter aan toe dan een paar jaar geleden. Desondanks is de gezant van de VN noch optimistisch, noch pessimistisch over de toekomst van het land. “Ik zie de feiten en ben realistisch”, aldus Kobler.

Bloedige week in Irak

Irak heeft een uitermate bloedige week achter de rug: bij aanslagen in Bagdad en andere steden kwamen de laatste dagen al zo’n zeventig mensen om het leven. Ook vanochtend werd de hoofdstad Bagdad getroffen door een grote zelfmoordaanslag. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven en raakten 32 personen gewond.

Grote politieke crisis

Daarnaast heerst er een grote politieke crisis nadat de Iraakse premier Nouri Maliki de opdracht heeft gegeven om vice-president Hashemi, de hoogstgeplaatste sunnitische politicus in het land, te arresteren. Hij beschuldigt Hashemi ervan zijn lijfwachten aan te hebben gezet tot het plegen van aanslagen. De sadristen, die deel uit maken van de regeringscoalitie van Irak, willen dat er nieuwe verkiezingen komen.

Dat de politieke crisis samenvalt met het vertrek van de Amerikanen, is min of meer toevallig, zo schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren in NRC Weekend.

“Het arrestatiebevel, op beschuldiging van terrorisme, is het voorlopig hoogtepunt van een campagne van de shi’itische machthebbers tegen sunnitische politici die al voor de parlementsverkiezingen van maart 2010 begon. De afgelopen maanden zijn ook honderden sunnieten op onduidelijke gronden opgepakt.”

Het is volgens Roelants echter onwaarschijnlijk dat de wapens binnenkort weer van zolder worden gehaald.

“De crisis heeft zonder twijfel het wantrouwen tussen sunnieten en shi’ieten weer versterkt. Maar dat de wapens binnenkort weer van zolder worden gehaald is onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de herinneringen aan het blinde geweld van de afgelopen jaren nog te vers.”

    • Lex Boon