VJ Movement: Vrede op aarde - ook voor de moordenaar van je familie?

Kerst is het feest dat de vrede op aarde centraal stelt. De wapens worden neergelegd. De vijand bestaat even niet. Maar hoe doe je dit als de man die naast je woont je familie heeft uitgemoord?

In Rwanda is deze vraag aan de orde van de dag. De genocide van 1994, waarbij bijna 1 miljoen mensen in korte tijd de dood vonden door bruut geweld van medeburgers, resulteerde in een verscheurde en achterdochtige samenleving. Veel daders zijn berecht en hebben inmiddels hun straf uitgezeten. Ze keren terug naar hun dorpen. Maar als de buurman de moordenaar is van je familie dan zit je niet bepaald te wachten op zijn terugkomst.

In een aantal gevallen gaat de terreur gewoon door. De voormalige daders zijn verbitterd en willen zich wreken op degene die hen hebben aangegeven. Maar soms lukt het om de waarden van verzoening en vergeving in de praktijk te brengen, zoals deze video van VJ Movement-correspondent Themistocle Hakizimana laat zien. Hij sprak niet alleen met nabestaanden maar ook met een dader. ‘Vergeving helpt niet alleen degene die wordt vergeven maar ook degene die vergeeft’.

Voor ondertiteling bij deze video klikt u op CC.

Dit is de vierde publicatie van VJ Movement op nrc.nl – lees hier meer over onze samenwerking. Voortaan kunt u hier elke week een verhaal van hen vinden. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement