Syrische leger neemt stad Homs onder vuur: zeker dertien doden

Rook boven gebouwen in Deir Balaba, vlakbij Homs, afgelopen vrijdag. Foto Reuters

Het Syrische leger heeft vanochtend vroeg zware beschietingen uitgevoerd in de al dagenlang belegerde stad Homs. Volgens activisten kwamen daarbij alleen vanochtend al minstens dertien burgers bij om het leven.

Naast de dertien doden zijn er volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat vanuit Londen werkt en in contact staat met activisten in heel Syrië, ook tientallen mensen gewond geraakt bij de beschietingen. De beschietingen zouden zich hebben geconcentreerd in de sunnitische wijk Baba Amro, waar het verzet tegen het regime van president Assad groot is.

Het leger maakte volgens activisten bij de beschietingen gebruik van zware machinegeweren. De beschietingen zijn “intenser” dan de laatste drie dagen en de situatie is ronduit “beangstigend”, zo zei een inwoner volgens persbureau AFP.

Waarnemers Arabische Liga reizen morgen af naar Homs

De berichten over het nieuwe grootschalige overheidsgeweld in Homs komen op de ochtend dat het team van waarnemers van de Arabische Liga bekend maakte morgen naar Homs af te reizen om de situatie daar te monitoren. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten juicht de komst van de waarnemers naar Homs toe:

“Ze moeten onmiddellijk naar de wijk Baba Amro gaan om het uitmoorden van het Syrische volk te stoppen en getuige te zijn van de misdaden van het Syrische regime.”

Het waarnemersteam van de Arabische Liga is onderdeel van een akkoord tussen Syrië en de Arabische landen dat een einde moet maken aan het geweld in Syrië. Het regime van Assad lijkt zich echter weinig van de internationale kritiek aan te trekken, want nog iedere dag komen vanuit Syrië berichten over door ordetroepen doodgeschoten burgers.

    • Pim van den Dool