Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Somalische vluchtelingen zetten tentenkamp op bij Ter Apel

Zestien Somalische dakloze vluchtelingen zetten een tentenkamp op voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Ze kunnen niet terug naar hun eigen land en protesteren tegen hun gedwongen leven op straat, meldt een woordvoerder van het Steunpunt Illegalen in Utrecht aan persbureau Novum.

Tweede tentenkamp in een maand

De groep eist opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun mensenrechten. Eind november zette een groep van negentien uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers ook een tentenkamp op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Deze groep werd na een week bivakkeren in tenten opgesloten in vreemdelingenbewaring in Rotterdam, maar volgens de rechter had minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) onvoldoende duidelijk gemaakt dat ze op afzienbare termijn konden worden uitgezet. De negentien krijgen een schadevergoeding en verblijven sinds hun vrijlating in een opvangcentrum in Vught.

Deze groep vraag ook om opvang, zegt de woordvoerder van Steunpunt Illegalen:

“Ze moeten steeds van hot naar her, naar een ander adres. Nu duidelijk is dat ook niemand naar Noord-Somalië terugkan, moet er een oplossing komen. Het is echt een ramp, die mensen op straat die niet wegkunnen, de daklozenopvang kan het niet aan.”

Dakloze vluchtelingen kunnen, met uitzondering van vrouwen en zieke mensen, sinds de zomer niet meer in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht terecht. In andere steden worden ze geweigerd, aldus de organisatie Vluchtelingen op Straat.

Bij Ter Apel zijn inmiddels vier tenten opgezet.