Sjevtsjoek nieuwe president Transnistrië

Jevgeni Sjevtsjoek kreeg bijna 74 procent van de stemmen. Foto Reuters / stringer

Jevgeni Sjevtsjoek, een 43-jarige zakenman, heeft de presidentsverkiezingen in het van Moldavië afgescheiden Transnistrië gewonnen. Hij versloeg in de tweede ronde de door Moskou gesteunde kandidaat Anatoli Kaminski met bijna 74 procent van de stemmen. Dat heeft Olvia-Pres, het officiële persbureau van de regio, vandaag gemeld.

Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië en voerde in 1992 een oorlog met Moldavië waarin ongeveer 1500 mensen omkwamen. Het gebied, dat voornamelijk door Oekraïners en Russen wordt bewoond, wordt internationaal niet erkend, maar heeft zijn eigen rechtspraak en bestuurssysteem. Transnistrië staat bekend als een vrijplaats voor onder meer wapenhandel.

Moskou heeft van oudsher veel invloed in Transnistrië en de Russische premier Vladimir Poetin stuurde Kaminski voor de tweede ronde een steunbetuiging. Volgens analisten is het nog te vroeg om te zeggen of de invloed van Rusland nu zal afnemen, maar Sjevtsjoek wordt wel gezien als iemand die verzoeningsgezinder tegenover de Moldavische regering in Chisinau staat dan zijn voorganger Igor Smirnov. Smirnov was twintig jaar aan de macht in Transnistrië, maar bleef in de eerste ronde op 11 december steken op de derde plaats.

    • Lex Boon