Sadristen willen nieuwe verkiezingen Irak

In Irak willen de Sadristen, de beweging van de anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr, dat er nieuwe verkiezingen komen. Volgens het hoofd van de partij zijn de verkiezingen nodig om vanwege de problemen die ‘de soevereiniteit van Irak’ in gevaar brengen.

De Iraakse premier Nouri Maliki, eerder deze maand bij een bezoek aan Washington. Foto AP / Cliff Owen

In Irak willen de sadristen, de beweging van de anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr, dat er nieuwe verkiezingen komen. Volgens het hoofd van de partij zijn de verkiezingen nodig om vanwege de problemen die ‘de soevereiniteit van Irak’ in gevaar brengen.

In het land heerst een politieke crisis nadat de Iraakse premier Nouri Maliki de opdracht heeft gegeven om vice-president Hashemi, de hoogstgeplaatste sunnitische politicus in het land, te arresteren. Hij beschuldigt Hashemi ervan zijn lijfwachten aan te hebben gezet tot het plegen van aanslagen.

Om het Iraakse parlement daadwerkelijk te ontbinden moet een derde van het parlement én de president en premier zich achter het voorstel scharen. Ook als een volledige meerderheid in het parlement zich achter het voorstel van de Sadristen scharen dan kunnen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Na de vorige verkiezingen duurde het negen maanden voordat er een nieuwe regering werd gevormd. Die regering bestaat uit 42 ministeren om alle grote sekten in het land onderdak te bieden. De sadristen speelden een belangrijke rol bij de vorming van de regering.

Naast politieke crisis ook veel aanslagen

Irak heeft een uitermate bloedige week achter de rug: bij aanslagen in Bagdad en andere steden kwamen de laatste dagen al zo’n zeventig mensen om het leven. Ook vanochtend werd de hoofdstad Bagdad getroffen door een grote zelfmoordaanslag.

    • Lex Boon