Postzegelhandelaar blikt terug op zijn Noord-Koreaanse avontuur

Postzegelhandelaar Willem van der Bijl. Foto schermafbeelding RTV Utrecht / YouTube

Het was een gek bericht deze zomer: ‘Nederlandse postzegelhandelaar verdwenen in Noord-Korea‘. In een reportage blikt RTV Utrecht terug met postzegelhandelaar Willem van der Bijl, die uiteindelijk bleek vast te zitten op verdenking van spionage en staatsgevaarlijke activiteiten.

Van der Bijl kwam in 1998 voor het eerst in Noord-Korea, één van de meest gesloten landen ter wereld. Daarna ging hij nog 24 keer terug naar het communistische land om postzegels en propagandakunst te kopen. Tijdens zijn vele reizen door het land maakte hij stiekem foto’s, die een heel andere beeld van het land laat zien dan het regime de buitenwereld wil laten doen geloven.

“In Pyongyang ziet het er allemaal goed uit, maar buiten de stad is zoveel armoede. Mensen lopen in vodden en de vrachtwagens die er zijn, zijn houtgestookt. Er zijn gewoon geen andere materialen beschikbaar.”

Onder andere vanwege de foto’s werd Van der Bijl opgepakt. Hij zat twee weken vast en iedere dag zag er hetzelfde uit: 15 uur op een stoel zitten, keiharde verhoringen en 9 uur slapen.

Inmiddels kan Van der Bijl er wel een beetje om lachen, maar hij gaat voorlopig niet terug naar het land. Niet zolang dit regime er nog is. En volgens de postzegelhandelaar verandert de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il daar niks aan.

“Het ziet er naar uit dat zijn zoon zeker net zo erg is in zijn doen en laten.”

Bekijk de hele reportage over de Utrechtse postzegelhandelaar bij RTV Utrecht.

    • Lex Boon