Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Paus veroordeelt ‘absurde’ aanslagen in Nigeria en bidt voor einde geweld

Aanslagen door de islamitische terreurgroep Boko Haram leidden gisteren tot grote verwoesting in Nigeria. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Paus Benedictus XVI heeft met “diepe bedroefdheid” kennis genomen van de “absurde” aanvallen door moslimextremisten op kerken in Nigeria van gisteren. Ook vanuit de rest van de wereld zijn de aanslagen scherp veroordeeld.

De paus riep tijdens de zegen die hij ieder jaar op de dag na kerstmis uitspreekt iedereen op om te bidden voor de slachtoffers van de aanslagen en de christelijke gemeenschap in Nigeria:

“Op dit moment wil ik met kracht herhalen: geweld is een pad dat alleen leidt tot pijn, vernietiging en dood. Respect, verzoening en liefde vormen het enige pad naar vrede.”

VN en VS veroordelen ‘zinloze’ aanslagen krachtig

Het dodental van de reeks aanslagen in Nigeria was gisteravond opgelopen tot 39. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, veroordeelde de aanslagen in Nigeria gisteravond als niet te rechtvaardigen en riep op tot een einde aan al het sektarische geweld tussen christenen en moslims in Nigeria. Het Witte Huis sprak van “zinloos geweld en een tragisch verlies van leven”.

Het anti-christelijke geweld in Nigeria is het werk van de islamitische terreurgroep Boko Haram, die streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in de stad ook al Jos 32 mensen om en raakten er 74 gewond. Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 504 doden gevallen.