Opnieuw Chinese dissident veroordeeld tot jarenlange celstraf

Voor de tweede keer binnen vier dagen is in China een prominente activist veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. Vanochtend veroordeelde een Chinese rechtbank dissident Chen Xi tot tien jaar cel.

Chen werd volgens zijn vrouw, die persbureau AP vanochtend te woord stond, veroordeeld voor “het aanzetten van het ondermijnen van de staatsmacht”. Dit zou Chen hebben gedaan door het op internet publiceren van 36 kritische essays over het Chinese politieke systeem en de mensenrechtenschendingen door het Chinese regime.

Chen Xi voert al tientallen jaren strijd voor een democratischer China. Hij was betrokken bij de beroemde protesten op het Tiananmenplein in 1989 en werd eerder al veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk drie en tien jaar. Hij werd eind vorige maand opnieuw opgepakt.

Afgelopen vrijdag nog werd een andere prominente activist, Chen Wei, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het oproepen tot omverwerping van het Chinese regime. China heeft de jacht op activisten de laatste maanden geintensiveerd, onder meer vanwege de angst dat de protesten in de Arabische wereld de eigen bevolking kunnen inspireren.

    • Pim van den Dool