Nederlandse wintersporters ontvluchten brandend hotel

Zo’n hondertwintig voornamelijk Nederlandse en Duitse wintersportgangers hebben gisteravond ternauwernood het vege lijf kunnen redden toen een grote brand ontstond in hun hotel in Oostenrijk.

Het dak van hotel Glemmtalerhof in het populaire skioord Saalbach-Hinterglemm vloog rond tien uur door nog onbekende oorzaak in brand, meldt persbureau Novum op gezag van de Oostenrijkse politie.

De gasten worden in andere hotels opgevangen. Meer dan tweehonderd brandweerlieden waren de hele nacht bezig met bluswerkzaamheden. De schade loopt naar schatting in de miljoenen euro’s. Het hotel, dat beschikt over 68 kamers, een spa, een vergaderruimte en een sportwinkel was volledig volgeboekt.

De paniek was gisteravond groot, zo vertelde een Belgische toeriste op een Oostenrijkse tv-zender, meldt De Telegraaf:

“We zaten aan het diner, toen er plotseling mensen de eetzaal binnenrenden. Ze schreeuwden dat er brand was. Ik pakte mijn kleinzoon op en rende naar buiten. De vlammen sloegen op dat moment al uit het dak.”

Een vader en zoon van onbekende nationaliteit zouden op het allerlaatste moment gered zijn. Er vielen uiteindelijk geen gewonden. Nederlanders die in het dorp verblijven, vertelden aan De Telegraaf hoe ze mensen met hun kinderen volledig in paniek uit het hotel zagen komen rennen. De meeste wintersporters hebben volgens de krant aangegeven direct naar huis te willen.

Het NOS Radio 1 Journaal sprak vanochtend met de Nederlanders Marcel Mathot en Stefan Schiphorst, die op het moment van de brand in of bij het hotel waren:

    • Pim van den Dool