Mexico arresteert handlanger van ‘belangrijkste drugsbaron land’

Militairen vernietigden begin deze maand marihuanaplanten in de staat Culiacan, waar de handlanger van Mexico's belangrijkste drugsbaron is opgepakt. Foto Reuters / Bernardo Montoya

Mexico heeft het hoofd veiligheid van het beruchte drugskartel Sinaloa gearresteerd. Dat maakte het Mexicaanse leger gisteravond bekend. Het gaat om een handlanger van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, een van de meest gezochte criminelen ter wereld.

Het hoofd veiligheid van Guzman werd opgepakt in de noordwestelijke stad Culiacan, de hoofdstad van de staat Sinaloa. Zijn naam is nog niet bekend gemaakt, maar volgens het leger wordt hij later vandaag aan de media gepresenteerd.

Guzman zelf wordt volgens persbureau AP gezien als de belangrijkste drugsbaron van Mexico en een van de rijkste mensen ter wereld. Hij heeft sinds zijn ontsnapping uit de gevangenis in 2001 al jarenlang aan het oog van de Mexicaanse autoriteiten kunnen ontsnappen. Zakenblad Forbes rekent hem tot een van de honderd machtigste mensen van de wereld.

De handlanger van Guzman die nu is gearresteerd is volgens de autoriteiten verantwoordelijk voor het leiden van activiteiten van drugskartels in verschillende Mexicaanse staten en zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan onder meer kidnapping en afpersing. Het leger zei gisteravond niet of de arrestatie van Guzman zelf met het oppakken van een van zijn handlangers dichterbij is gekomen.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool