Japan roept China op Noord-Korea in toom te houden

De Japanse premier Noda (links) vanochtend samen met de Chinese president Hu Jintao in Beijing. Foto AFP / Ed Jones

China moet verhinderen dat de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il een negatieve impact heeft op de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Die boodschap bracht de Japanse premier Noda vanochtend over aan de Chinese president Hu.

De Japanse premier begon gisteren aan een tweedaags bezoek aan China, dat een kleine week na het overlijden van Kim Jong-Il en de machtsoverdracht aan diens zoon Kim-Jong Un komt. Noda sprak vanochtend met de Chinese president en vroeg hem volgens een bron van persbureau Reuters of China een belangrijke rol wil spelen in het voorkomen van onvoorspelbaar gedrag door de Noord-Koreanen.

Premier Noda van Japan zou Hu Jintao bij hun onderlinge gesprekken in Beijing vanochtend daarom ook hebben gevraagd belangrijke informatie over de ontwikkelingen in het gesloten Noord-Korea met Japan te delen. Noda zou de rol van China bij het stabiliseren van het Koreaanse schiereiland “extreem belangrijk” hebben genoemd.

China is de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang. Met behulp van politieke steun en economische hulp hopen de Chinezen al jaren de rust in hun buurland en de regio te kunnen bewaren. Japan voelt zich juist bedreigd door Noord-Korea, dat verdacht wordt van het bezit van kernwapens en raketten heeft die doelen in Japan kunnen treffen.

    • Pim van den Dool