Doden en tientallen gewonden bij nieuwe grote aanslag Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad is vanochtend opnieuw getroffen door een grote zelfmoordaanslag. Bij de ontploffing van een autobom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen zeker zes mensen om het leven en raakten meer dan dertig mensen gewond.

De zelfmoordterrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag van vanochtend reed volgens politiefunctionarissen met zijn auto in op een checkpoint bij het ministerie. Onder de zes doden zouden vier politieagenten zijn. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar vaak is de Iraakse tak van Al-Qaeda verantwoordelijk voor aanslagen tegen doelen van het regime.

Irak heeft een uitermate bloedige week achter de rug: bij aanslagen in Bagdad en andere steden kwamen de laatste dagen al zo’n zeventig mensen om het leven. Irak is sinds begin vorige week in een politieke crisis verzeild geraakt omdat de shi’itische premier Maliki opdracht heeft gegeven vice-president Hashemi, de hoogstgeplaatste sunnitische politicus in het land, te arresteren. Hij beschuldigt Hashemi ervan zijn lijfwachten aan te hebben gezet tot het plegen van aanslagen.

De toegenomen onrust en onveiligheid in Irak lijkt verband te houden met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land. Eerder deze maand trokken de laatste militairen van de VS zich terug. De Amerikaanse vicepresident Biden sprak gisteren met premier Maliki over de crisis in zijn land en betuigde onder meer zijn medeleven met de vele slachtoffers van de afgelopen week.

    • Pim van den Dool