Dit is Puntung. Met een beetje geluk kan zij haar soort redden

Foto AFP via Borneo Rhino Alliance / Abdul Hamid Ahmad

Ze heeft de bijnaam Puntung en is zeer zeldzaam. De Maleisische autoriteiten voor de wilde natuur zijn erin geslaagd op Borneo een vrouwelijke Sumatraanse neushoorn te vangen. Mogelijk kan Puntung haar soort nu redden.

De autoriteiten zijn meer dan drie jaar bezig geweest om een geschikt vrouwtje te vangen dat kan gaan paren met de mannelijke neushoorn Tam, die in 2008 gered werd toen hij een geïnfecteerd been had. Er werd al eerder een vrouwtje gevangen voor de 20-jarige Tam, maar die bleek te oud om nog zwanger te kunnen worden.

De problematiek van de Sumatraanse heushoorn op Borneo is urgent, want volgens de wildautoriteiten zijn er minder in de jungles op het eiland nog maar zo’n veertig te vinden. In Maleisië hopen ze nu dat Puntung en Tam voor nageslacht kunnen zorgen, zodat de soort gered kan worden. De directeur van het lokale Sabah wildreservaat was tegenover persbureau AP laaiend enthousiast over haar vangst:

“Dit is een fantastisch geschenk voor onze moeilijke strijd voor de overleving van deze werkelijk unieke soort. Dit is de allerlaatste kans om deze soort te redden, een van de oudste zoogdieren ooit.”

    • Pim van den Dool