Couppoging in Guinee-Bissau mislukt

In de West-Afrikaanse staat Guinee-Bissau is vandaag een poging tot staatsgreep mislukt. Het leger en de regering zeggen dat de commandant van de marine is opgepakt en dat de situatie onder controle is.

De couppoging werd ondernomen terwijl president Malam Bacai Sanha in het buitenland verblijft, meldt persbureau AP. Sanha was begin december voor een medische behandeling in Parijs. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde vandaag niet zeggen of hij nog in Frankrijk is.

Guinee-Bissau heeft sinds het in 1974 onafhankeljk werd van Portugal diverse staatsgrepen, militaire revoltes en politieke moorden meegemaakt. Sanha werd in 2009 tot president gekozen nadat eerder dat jaar zijn voorganger Joao Bernardo Vieira was vermoord, luttele uren nadat de commandant van het leger was omgekomen door een bomexplosie. Nog geen jaar later sloegen soldaten aan het muiten.

Door de wetteloosheid is Guinee-Bissau voor Zuid-Amerikaanse drugshandelaren aantrekkelijk geworden als doorvoerland voor cocaïnezendingen naar Europa. Het geweld en de instabiliteit hebben ook hun weerslag op de economische ontwikkeling van het land. Het merendeel van de bevolking heeft geen beschikking over elektriciteit of stromend water en jongeren hebben weinig kans op werk. De gemiddelde levensverwachting is maar 46 jaar.

    • Lex Boon