In beeld

Arabische christenen vieren kerst tussen hoop en vrees

De positie van christenen in de Arabische wereld staat al jaren onder druk, maar dit jaar kwamen daar de Arabische volksopstanden en de angst voor machtsovernames door moslimfundamentalisten in Egypte en Syrië bij. Arabische christenen hebben het eigenlijk overal moeilijk: in Israël en de Palestijnse gebieden, waar ze te maken hebben met de Israëlische bezetting en intolerantie van de kant van Palestijnse moslims. In Irak, waar de laatste jaren op grote schaal geweld plaatsvond tegen de kleine christelijke minderheid in het land. En ook in Syrië, waar christenen onder president Assad een zekere mate van bescherming genieten die met de volksopstand tegen zijn regime op het spel is komen te staan. Maar ondanks hun angsten en onzekerheden vierden ze ook dit jaar het kerstfeest, tussen hoop en vrees.
Palestijnse jongetjes houden kandelaren vast tijdens de kerstdienst in de Saint Porfirios-kerk van Gaza.
Reuters / Ibraheem Abu Mustafa
Palestijnse christenen bij de grensovergang tussen Gaza en Israël. Hun eindbestemming: Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever.
AFP / Mahmud Hams
Iraakse meisjes bij een kerstdienst in de katholieke Chaldean-kerk in Amman. Duizenden Iraakse christenen hebben het land de laatste ontvlucht vanwege het toenemende geweld tegen christenen.
Reuters / Ali Jarekji
Iraakse christenen wensen elkaar een mooi kerstfeest toe bij de Maagd Maria-kerk in Bagdad.
Reuters / Thaier al-Sudani
Iraakse agenten fouilleren christenen die een kerstdienst in de St. Joseph Chaldean-kerk in Bagdad willen bezoeken. Kerken in Irak worden streng bewaakt vanwege het vele geweld tegen christenen in het land van de laatste jaren.
Reuters / Saad Shalash
Iraakse christelijke vrouwen bidden tijdens de kerstdienst in de St. Joseph Chaldean-kerk in Bagdad.
Reuters / Saad Shalash
Een Syrische man loopt als kerstman door het christelijke stadje Maalula. Syrische christenen vierden kerst dit jaar zeer ingetogen wegens de bloederige volksopstand die gaande is tegen het regime van president Assad.
AFP / Joseph Eid
Een Syrische christen bij de ingang van een klooster in Mishtaya, zo'n 50 kilometer van de zwaar belegerde stad Homs.
AFP / Louai Beshara
Syrische christenen bij een portret van president Assad in Mishtaya. Onder christenen is de steun voor het regime van Assad vrij groot omdat hij hen een zekere mate van geloofsvrijheid geeft.
AFP / Louai Beshara
Een bezoeker raakt een van de pilaren aan in de Geboortekerk in Bethlehem op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. De kerk staat op de plek waar volgens de Bijbel Jezus ter wereld kwam.
Reuters / Ammar Awad
Een jonge als kerstman verklede Palestijn demonstreert bij een checkpoint van Israëlische militairen tegen de muur die Israël van de Palestijnse gebieden afscheidt.
Reuters / Ammar Awad
De patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, zaterdagavond tijdens de kerstnachtmis in de Geboortekerk in Bethlehem.
Reuters / Majdi Mohammed