Soedanese leger doodt rebellenleider van Darfur

Khalil Ibrahim in 2007, op een onbekende locatie ergens bij de grens tussen Soedan en Tsjaad. Volgens het Soedanese leger is Ibrahim vandaag gedood.
Khalil Ibrahim in 2007, op een onbekende locatie ergens bij de grens tussen Soedan en Tsjaad. Volgens het Soedanese leger is Ibrahim vandaag gedood. Foto AFP / Amis / Stuart Price

Het Soedanese leger claimt dat het Khalil Ibrahim gedood heeft. Hij was de leider van de grootste rebellengroep van Darfur.

Darfur is een regio in het westen van het land, gelegen aan de grens met Tsjaad (kaart). Sinds 2003 woedt daar een heftige strijd tussen door de regering bewapende troepen die samen met lokale stammen de rebellengroeperingen bevechten. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij al meer dan driehonderdduizend mensen omgekomen.

Ibrahim zou zondagochtend met een groep mannen zijn omgekomen bij een gevecht in Wad Banda, zo’n zevenhonderd kilometer ten westen van de Soedanese hoofdstad Khartoum. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van het leger. Ibrahim stond aan het hoofd van de in Darfur gevestigde Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), die weigerde mee te werken aan een vredesovereenkomst met Soedan.

Gisteren vielen de rebellen volgens het leger nog drie gebieden in Noord-Kordofan aan. Daarbij zou een onbekend aantal burgers zijn omgekomen.

Dinsdag meldde het Zuid-Soedanese leger (SPLA) nog de dood van George Athor, de meeste gezochte rebellenleider in het sinds deze zomer onafhankelijke land. Athor keerde vorig jaar het SPLA de rug toe om zich verkiesbaar te stellen voor het gouverneurschap van de deelstaat Jonglei. Nadat hij de verkiezingen had verloren bond hij de strijd aan met het SPLA. Bij gevechten tussen het SPLA en de troepen van Athor zijn het afgelopen jaar honderden doden gevallen.

    • Peter Zantingh