Paus wil einde aan bloedvergieten in Syrië

De Paus tijdens zijn kersttoespraak.
De Paus tijdens zijn kersttoespraak. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Paus Benedictus XVI heeft vandaag opgeroepen tot een einde aan het bloedvergieten in Syrië en tot de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Hij deed dat in zijn traditionele kersttoespraak.

Benedictus sprak vandaag de traditionele zegen Urbi et Orbi uit, Latijn voor ‘voor de stad (Rome) en voor de wereld’ vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek. Op het plein voor de basiliek waren duizenden mensen bijeengekomen om naar de paus te luisteren.

De 84-jarige Benedictus zei dat hij bad dat de viering van de geboorte van Jezus met kerst een boodschap is voor iedereen die het moeilijk heeft. Hij sprak onder meer over de vluchtelingen in de Hoorn van Afrika en de slachtoffers van overstromingen in Thailand. Na de toespraak sprak de paus in 65 talen kerstgroeten uit.

Zaterdag uitte de paus tijdens de nachtmis in de Sint Pieterbasiliek zijn ongenoegen over de vercommercialisering van Kerstmis. “Laten we de Heer vragen ons te helpen verder te kijken dan de oppervlakkige glitter van dit seizoen en het kind in de kribbe in Bethlehem te ontdekken en zo ware vreugde en waar licht te vinden”, zei Benedictus.

De paus oogde vermoeid. Een aantal jaar geleden werd de kerstmis al vervroegd van middernacht naar 22.00 uur om zo de paus meer tijd te gunnen voor de belangrijke toespraak op eerste kerstdag. Een nieuwe concessie dit jaar was het bewegende platform in het middenpad van de basiliek om de paus de lange wandeling te besparen.

Er golden zaterdag bij de mis strenge veiligheidsmaatregelen, maar er was geen herhaling van de incidenten van 2008 en 2009. Toen probeerde een vrouw met psychiatrische problemen bij de paus te komen. In 2008 werd ze tegengehouden door beveiligers, maar in 2009 wist ze de paus tegen de grond te werken. Hij raakte daarbij niet gewond en vervolgde zijn dienst, maar een Franse kardinaal die ook ten val kwam brak zijn heup.

Volgend weekeinde zal Benedictus op oudjaarsavond de dienst leiden en op nieuwjaarsdag de mis.