Johan Heesters vrijdag begraven in München

Heesters op 104-jarige leeftijd tijdens een optreden in Wangen, Allgaeu op 5 september 2008. Foto AP / /Felix Kästle

Johan Heesters wordt vrijdag begraven in München. De 108-jarige artiest overleed gisteren in zijn Duitse woonplaats Starnberg aan de gevolgen van een ernstige beroerte. Dat meldt het betrokken uitvaartcentrum in Duitse media.

Volgens de uitvaartondernemer belooft het een grote plechtigheid te worden op de Nordfriedhof in München. Een pastoor van een kerk uit Heersters’ woonplaats zal de dienst leiden.

Heesters werd op 5 december 1903 geboren in Amersfoort en groeide op in Amsterdam. De artiest vertrok in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Duitsland. In Nederland gold hij daarom als omstreden. Henk van Gelder schreef voor NRC een necrologie over Heesters.

“De Nederlandse operetteheld die voor Hitler zong, en zelfs een hartelijke handdruk kreeg in de tijd dat zijn vaderland door het leger van de Führer onder de voet was gelopen – dat beeld heeft Johan Heesters nooit meer van zich kunnen afschudden. Althans: het is hem in Nederland zijn leven lang nagedragen. Maar in Duitsland niet, daar is hij altijd de ster gebleven die door een miljoenenpubliek op handen werd gedragen. Of hij al of niet fout was in de oorlog, heeft daar nauwelijks een rol gespeeld. Hier wel.”

    • Lex Boon