Hackers vallen Amerikaanse veiligheidsdenktank aan

Hackers hebben een grote hoeveelheid e-mailadressen en creditcardgegevens van de Amerikaanse veiligheidsdenktank Stratfor gestolen. Dat meldden de hackers van Anonymous vandaag. Op Twitter melden ze dat het de eerste in een reeks van aanvallen zal zijn.

Twitter avatar AnonymousIRC AnonymousIRC #Antisec has enough targets lined up to extend the fun fun fun of #LulzXmas throught the entire next week.

Een van de hackers zei dat het doel was om de creditcards te gebruiken en één miljoen dollar weg te geven als kerstdonaties. Leden van Anomymous plaatsten op Twitter een link naar wat volgens hen een geheime lijst is van leden van Stratfor. Op de lijst staan onder meer het Amerikaanse leger, de politie van Miami, banken en technologiebedrijven zoals Apple en Microsoft. Anonymous kon de creditcardgegevens naar eigen zeggen achterhalen omdat Stratfor ze niet had versleuteld, een makkelijk te voorkomen blunder, die - als waar - het veiligheidsbedrijf ernstig in de verlegenheid brengt.

Stratfor zegt in een e-mail aan zijn leden dat het zijn servers heeft stilgelegd nadat bekend was geworden dat de website was gehackt. “We hebben reden om aan te nemen dat de namen van onze leden op andere websites staan”. Volgens de e-mail werkt het bedrijf nauw samen met de politie om te achterhalen wie achter de inbraak zit.

Anonymous plaatste een link op Twitter naar het e-mailadres, het telefoonnummer en de creditcardgegevens van een medewerker van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid. De medewerker, Cody Sultenfuss, zei geen waarschuwing te hebben ontvangen over de plaatsing van zijn gegevens. “Ze hebben geld gepakt dat ik niet heb”, zei hij tegen AP. “Ik denk dan, waarom ik? Ik ben niet rijk.” Sultenfuss zei niet om hoeveel geld het gaat. Het was onmogelijk te achterhalen waar creditcardgegevens zijn gebruikt.

    • Lex Boon