Dodental terreuraanslagen Nigeria loopt op

Brandende auto's'bij de Sint Theresakerk in Madalla, Nigeria. Bij die aanslag kwamen 35 mensen om het leven.
Brandende auto's'bij de Sint Theresakerk in Madalla, Nigeria. Bij die aanslag kwamen 35 mensen om het leven. Reuters / Afolabi Sotunde

Het dodental van de terreuraanslagen in Nigeria van vandaag is opgelopen tot 39. De aanslagen op verschillende plekken in het land zijn opgeëist door de radicale moslimsekte Boko Haram.

De dodelijkste aanslag was een bomexplosie tijdens een kerstviering in de Sint Theresakerk in Madalla. Daarbij kwamen 35 mensen om het leven en raakten 52 mensen gewond, aldus Slaku Luguard van het Nigeriaanse ministerie van noodsituaties. Ook in de onrustige stad Jos vond zondag een explosie bij een kerk plaats. Die explosie werd gevolgd door een vuurgevecht tussen gewapende mannen en de politie, waarbij één agent om het leven kwam, aldus regeringswoordvoerder Pam Ayuba. In een nabijgelegen gebouw werden twee bommen ontdekt die snel konden worden ontmanteld. “Het leger is ter plaatse en heeft de situatie onder controle”, zei Ayuba. Jos ligt op de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria

De noordoostelijke stad Damaturu werd vandaag ook door explosies getroffen. Rond het middaguur pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op een hoge militaire commandant. Drie agenten kwamen daarbij om het leven. De commandant zou de aanslag hebben overleefd.

http://www.youtube.com/watch?v=SWmR7EiU3gg

Ook vorig jaar aanslagen met kerst

Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 504 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in Jos 32 mensen om en raakten 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist. Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen. Boko Haram pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria.

Het Witte Huis heeft de ‘zinloze’ aanslagen in Nigeria veroordeeld en heeft het land hulp aangeboden om te helpen bij de opsporing van de daders.

    • Lex Boon