Meer explosies in Nigeria - Boko Haram eist aanslagen op

Een afgebrande auto na door Boko Haram opgeëiste aanslagen in Damaturu, in het noordoosten van Nigeria, op 4 november. Foto’s van de aanslagen van vandaag, tot nu toe vijf in totaal, zijn nog niet beschikbaar.
Een afgebrande auto na door Boko Haram opgeëiste aanslagen in Damaturu, in het noordoosten van Nigeria, op 4 november. Foto’s van de aanslagen van vandaag, tot nu toe vijf in totaal, zijn nog niet beschikbaar. Foto AFP / Aminu Abubakar

Na de explosies van vanochtend in of nabij kerken in de Nigeriaanse steden Madalla en Jos is nu ook een kerk in Gadaka getroffen. De eerste berichten spreken van vele gewonden.

Bij de explosie in Madalla kwamen volgens autoriteiten minstens 25 mensen om het leven. In Jos volgde een vuurgevecht op de explosie, waarbij een politieman om het leven kwam. Ook zou er veel materiële schade zijn. In Gadaka, in het noordoosten van het land, zijn volgens de eerste verklaringen van getuigen, opgeschreven door persbureau Reuters, “veel gewonden” gevallen.

Ook explosies in Damaturu

Ook in de noordelijke stad Damaturu vonden explosies plaats. Een zelfmoordaanslag liet daar zijn met explosieven volgeladen auto tot ontploffing komen. Hoeveel gewonden er zijn gevallen, is nog niet bekend. Doelwit zou het politiebureau in de stad zijn geweest.

Gisteren kwamen al meer dan zestig mensen om het leven bij geweld tussen de sekte en regeringstroepen.

Boko Haram eist verantwoordelijkheid op

De aanslagen van deze eerste Eerste Kerstdag zijn opgeëist door de islamitische sekte Boko Haram, die strijd voor de invoering van de sharia. Woordvoerder Abul-Qaga deed dat vandaag in een interview met de Nigeriaanse krant The Daily Trust. De gebeurtenissen tonen dat de strijd tussen de zwakke centrale regering en de sekte zich meer en meer op nationaal niveau afspeelt. Alleen al dit jaar is de sekte verantwoordelijk voor 491 doden.

Vorig jaar werd Jos ook opgeschrikt door aanslagen tijdens Kerst: toen kwamen op kerstavond 32 mensen om het leven en raakten 74 anderen gewond bij een serie bomexplosies. De stad ligt op de grens tussen het overwegend islamitische noorden en het grotendeels christelijke zuiden van het land. Ook toen eisten de militanten van Boko Haram de verantwoordelijkheid op.

Wat is Boko Haram?

Boko Haram werd rond 2003 actief en opereert vooral in de Nigeriaanse staten Yobe, Kano, Bauchi, Borno en Kaduna. De naam betekent ongeveer ‘de westerse leer is een zonde’ en de groep modelleert zich losjes naar de Afghaanse Talibaan.

De sekte wil dat de islamitische wetgeving, de sharia, wordt ingevoerd in heel Nigeria. Iedereen die hun ideologie niet deelt, of ze nu christen of moslim zijn, wordt gezien als ongelovige.