De Top 2000 is weer begonnen

Radio 2 Top 2000
Radio 2 Top 2000

Het begon in 1999 als een eenmalig evenement, maar werd sindsdien een jaarlijkse traditie: de Top 2000, de tweeduizend beste nummers ooit (volgens de Radio 2-luisteraar dan). ‘Torn’ van Nathalie Imbruglia trapte zojuist af als nummer 2000.

André Kuipers, de astronaut die sinds afgelopen woensdag in de ruimte verblijft, kondigde het eerste nummer aan vanaf het ruimtestation ISS. Hij vertelde - vrij toepasselijk - dat ‘Space Oddity’ van David Bowie zijn favoriete nummer uit de lijst is.

Tot en met de laatste minuut van 2011 gaat het festijn non-stop door, dag en nacht. Zo wordt, met hulp van de presentatoren en de karakteristieke tunes, deze lijst afgewerkt.

Het draait bij de Top 2000 niet om de verrassing van wie er hoog staat: de lijst wordt al ver van tevoren bekendgemaakt en de hoogvliegers zijn standaard dezelfde, met Bohemian Rhapsody van Queen voorop. Nee, het gaat om de muziek en de daarmee vervlochten nostalgie: niet zelden lezen de dj’s brieven en e-mails voor van luisteraars die vertellen waarom een bepaald nummer veel voor ze betekent. Zo is het Radio 2-geluid voor veel mensen inmiddels net zo onlosmakelijke verbonden met de laatste dagen van het jaar als de geur van oliebollen.

Er werden dit jaar drie miljoen stemmen uitgebracht (iedereen kan op maximaal tien nummers stemmen). Adele en Coldplay zijn de grootste vertegenwoordigers van de hedendaagse muziek: de Britse zangeres staat maar liefst vier keer in de top-30 en de band van Chris Martin staat twee keer in de top-10. Het oudste nummer uit de lijst is ‘Strange Fruit’ van Billie Holiday, dat voor het eerst werd opgenomen in 1939.

Een dwarsdoorsnede van de lijst van 2011:

Nummer 2000: De eerste en grootste hit van de Australische Nathalie Imbruglia, uit 1997: ‘Torn’.

Nummer 1500: Ui 1985, hoewel Billie Holiday dit in 1944 al zong: Alison Moyet met ‘That Ole Devil Called Love’.

Nummer 1000: Typische jaren-tachtig-pop van John Farnham: ‘You’re The Voice’ uit 1986.

Nummer 500: De volledige versie van dit nummer van Iron Butterfly duurt zeventien minuten. Voor de single werd ‘In a Gadda Da Vida’, een verbastering van ‘In The Garden of Eden’, flink korter gemaakt.

Nummer 100: Een van de bekendste ballades van de band rond Don Henley. ‘Desperado’ van The Eagles handelt over een koppige oude cowboy.

Nummer 10: In 1999 nog op 48, nu staat The Boss voor het eerst in de top-10: Bruce Springsteen met ‘The River’.

Nummer 1: Dertien keer werd de Top 2000-lijst inmiddels samengesteld. Slechts twee keer moest Queen de koppositie afstaan, alle overige keren was ‘Bohemian Rhapsody’ het beste nummer ooit.

De Top 2000 is tot het begin van 2012 via Radio 2, maar ook via de site te luisteren. Je kunt het evenement ook volgen via het digitale themakanaal Cultura24 en ‘s nachts op Nederland 3.