De Hond peilt: SP nu tweede partij, failliet euroland goed mogelijk

Zestig procent van de Nederlanders verwacht dat er volgend jaar een Europees land failliet gaat. Vooral PVV-kiezers zien dat gebeuren, terwijl CDA’ers er het minst in geloven. Dat zijn de resultaten van een vooruitblikkende peiling van Maurice de Hond.

Van de PVV-kiezers denkt 83 procent dat er in 2012 een Europees land bankroet gaat, terwijl onder de CDA-stemmers slechts 37 procent dat scenario voorziet.

SP tweede partij achter VVD

In de zetelpeilingen behaalt de SP de hoogste score sinds de zomer van 2007: met 28 zetels is het volgens De Hond nu de tweede partij van Nederland achter de VVD (31 zetels). Daarna volgt de PVV met 26 zetels. De gedoogcoalitie zou nu 69 zetels behalen, schat de opiniepeiler.

Een meerderheid van 57 procent verwacht volgend jaar een ernstige recessie in Nederland. Bij PVV en VVD rekent ruim zeventig procent hierop. Bij PvdA en SP is dit ruim veertig procent.

Meerderheid verwacht vertrek van Cohen

Het aftreden van PvdA-leider Job Cohen wordt ook door een meerderheid (56 procent) verwacht. Die verwachting is het hoogst bij de PVV (72 procent) en het laagst bij de SP (41 procent). Opmerkelijk genoeg verwachten bij de PvdA meer kiezers dat Cohen aftreedt: 43 procent.

De helft verwacht dat de koopwoningen in prijs meer dan tien procent dalen. Over het EK zijn de ondervraagden ook niet bijzonder goedgemutst: slechts 21 procent verwacht dat Nederland kampioen wordt.

    • Peter Zantingh