Doden na bomexplosie in Nigeriaanse kerk

Mensen staan bij de ingang van een kerk in Maiduguri, Nigeria, eergisteren, na een explosie. Vandaag werd een kerk vlakbij de hoofdstad Abuja getroffen door een bomexplosie.
Mensen staan bij de ingang van een kerk in Maiduguri, Nigeria, eergisteren, na een explosie. Vandaag werd een kerk vlakbij de hoofdstad Abuja getroffen door een bomexplosie. Foto Reuters / Stringer

Bij een bomexplosie in een Nigeriaanse kerk is een onbekend aantal doden gevallen. De explosie vond plaats tijdens het kerstgebed van de dienst die daar op dat moment gehouden werd.

Volgens een woordvoerder van de lokale politie, aangehaald door persbureau AP, trof de explosie de St. Theresa-kerk in Madalla, een stadje vlakbij de hoofdstad Abuja. Over het aantal doden en gewonden kon hij nog niets zeggen. Nooddiensten zeggen echter wel dat er niet voldoende ambulances beschikbaar zijn om de gewonden naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren.


Grotere kaart weergeven

De explosie volgt op het geweld van gisteren: toen kwamen meer dan zestig mensen om het leven door geweld tussen de radicale moslimsekte Boko Haram en regeringstroepen. Boko Haram voert in toenemende mate een harde strijd tegen de zwakke centrale regering van Nigeria. De beweging wil de invoering van de sharia afdwingen. Alleen al dit jaar kwamen 465 mensen om het leven door toedoen van het geweld van de sekte.

Nigeria, met 160 miljoen inwoners het grootste land van Afrika, heeft een overwegend christelijk zuiden terwijl het noorden grotendeels islamitisch is.

    • Peter Zantingh