Biden spreekt met Maliki over crisis Irak

De Iraakse premier Nouri Maliki, eerder deze maand bij een bezoek aan Washington. Foto AP / Cliff Owen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gesproken met de Iraakse premier Nouri Maliki. Een dag eerder had hij al contact met de president van de Koerdische regio, Massoud Barzani. Biden sprak over de politieke crisis in Irak en hij sprak zijn medeleven uit over de bloedige aanslagen die het land de afgelopen week troffen.

Bij de bomaanslagen in Bagdad kwamen zeker zestig mensen om het leven.

De Iraakse regering staat onder druk sinds Maliki opdracht heeft gegeven vice-president Hashemi, de hoogstgeplaatste sunnitische politicus in het land, te arresteren. Hij beschuldigt Hashemi ervan zijn lijfwachten aan te hebben gezet tot het plegen van aanslagen.

‘Iraakse shi’ieten bang voor val Assad’

In NRC Weekend schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren dat de gebeurtenissen in Syrie op de achtergrond mogelijk een rol spelen bij de politieke crisis in Irak.

“De Iraakse shi’ieten zijn als de dood dat als president Assad valt, fundamentalistische sunnieten in het buurland aan de macht komen die de relatieve rust tussen de gemeenschappen in Irak (letterlijk) opblazen of zelfs de macht grijpen. Onder de Iraakse sunnieten is juist veel sympathie voor de Syrische (sunnitische) oppositie. Maliki, die eerst zo afgaf op het Syrische regime, dat terroristen op weg naar Irak doorgang zou verlenen, heeft zich de laatste maanden omgebouwd tot steunpilaar van Assad.”

    • Lex Boon