Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Beatrix roept in kersttoespraak op tot aandacht voor het milieu

Beatrix tijdens haar kersttoespraak. Beeld NOS
Beatrix tijdens haar kersttoespraak. Beeld NOS

Koningin Beatrix heeft in haar kersttoespraak opgeroepen verantwoordelijk om te gaan met de aarde en haar “eindige hulpbronnen”. Niet alleen “geld en goed”, maar vooral natuurbehoud moet aandacht krijgen.

De koningin verwees naar de huidige schuldencrisis door te benadrukken dat er in Nederland en Europa zorg is om individuele welvaart, maar zei dat er ondertussen slecht met de planeet omgesprongen wordt en dat wat zij ons geeft, slecht verdeeld wordt. “Bescherming van de schoonheid van de aarde is een heilige opdracht.”

Beatrix zei dat veel mensen zich al inspannen voor initiatieven voor een bewuste manier van leven. Vooral de jeugd zorgt volgens haar met overtuiging, moed en zelfvertrouwen voor een positief elan. Mensen kunnen elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheid, zei ze, want “wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf”.

De Koningin staat traditioneel op Eerste Kerstdag vanuit haar woonpaleis Huis ten Bosch op persoonlijke wijze stil bij Kerstmis en het jaar dat afgesloten wordt.