Zotteklap

Tot mijn verbazing trof ik in de Wetenschapsbijlage van 17 december een twee-pagina artikel aan over de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Deze in de Nederlandse pers steevast als ‘wereldvermaard’ aangeduide boekencollectie bestaat voornamelijk uit zotteklap, dat wil zeggen de geschriften van de Mellies Uyldert, Boudewijnen Büch en Yomandas uit vroeger tijden. Een kritische noot van de redactie zou op zijn plaats zijn geweest, en het artikel beter op zijn plek in de Lux-bijlage.

We lezen ook nog in dit artikel dat de alchemie nog in de jaren zestig nog als pseudowetenschap werd beschouwd. Dat klopt, en anno 2012 is dat nog zo. Dat de studie van de wetenschap van voor 1600 baat heeft bij de studie van alchemie uit die tijd was ook voor 1960 al bekend – het boek The Alchemists, Founders of Modern Chemistry van Frank Sherwood Taylor, om er maar een te noemen, dateert uit 1951. De moderne natuurwetenschap, zo concludeert ook Taylor aan het eind van zijn boek, kan niets van de alchemie leren.

Frank Verbunt

Bilthoven

    • Frank Verbunt