Zij: 'Mama heeft heel veel geld'

Pien (11) en Noor (net 10) Kuiper, zitten in groep 8 en groep 6 van de basisschool:

Noor: „Sinterklaas vind ik leuker dan Kerst, want met Sinterklaas krijg je cadeautjes.”

Pien: „Het is te duur om twee keer cadeautjes te krijgen.”

Noor: „Ik vind het leuk om de boom te versieren. En om het kerststalletje neer te zetten. Het leukst vind ik het kerstspel op Kerstavond in de kerk.”

Pien: „Ik vind samen eten het leukst van kerst.”

Noor: „Mama gaf ons laatst allebei zakgeld, 2 euro. Dat wil ze vaker gaan doen, zodat we kunnen sparen. Maar soms vergeet ze het. Ik denk er zelf ook nooit aan.”

Pien: „Ik ook niet, ik ben meer met andere dingen bezig. Sommige kinderen scheppen erover op dat ze 100 euro in de maand krijgen, maar dat geloof ik niet. Ik hoef het ook niet, want dan heb je met Sinterklaas niks meer te vragen.”

Noor: „Nu spaar ik voor een iPod. Van oma krijg ik op mijn verjaardag, vlak voor Kerst, altijd 50 euro. Dus nu heb ik het wel bij elkaar.”

Pien: „Ik spaar niet echt voor iets.”

Noor: „Met Sinterklaas vroeg ik aan mama of het niet heel erg duur was. Mama zei van wel, maar ook dat het dat waard was. Als het geld snel opgaat, hebben we niks meer te eten.”

Pien: „Maar ik denk niet dat dat gebeurt.”

Noor: „Ik ook niet, want ik denk dat papa en mama heel veel geld hebben. Mama werkt veel.”

Pien: „Later wil ik iets minder werken dan mama. Want ik wil kinderen en soms ook vrij zijn. Maar ik wil wel genoeg geld hebben.”

Noor: „Ik wil ook niet zo veel werken. Ik wil dingen voor mezelf kunnen doen, zoals lezen. Ik hoef niet veel geld te verdienen, als ik maar alles kan kopen wat ik nodig heb.”

    • Anne Dohmen