Zij: 'Een goedkope kerstboom is ook goed'

Mariette Lokin woont samen met haar dochters Pien en Noor. Die vieren Kerst bij hun moeder en de jaarwisseling bij hun vader. Aan cadeautjes met Kerst doen ze niet, maar ze gaan wel samen naar de kerk.

Mariette Lokin (46), juridisch adviseur op het ministerie van financiën:

„Het is stuitend hoeveel geld er voor een kerstboom gevraagd wordt. Ik ga daar echt geen 50 euro aan uitgeven. Een kleintje voor 15 euro is ook goed. En ik hoef ook geen kerstballen volgens de nieuwste trends. De meiden vieren het ene jaar Kerst bij mij, het andere jaar bij hun vader. Eerste Kerstdag vieren we bij mijn familie. Ik verzorg het toetje: een kaasplateau met een fles dessertwijn. Die kaas zal een euro of dertig kosten, de wijn twintig. Zo’n kerstmaal hoeft niet enorm copieus te zijn, maar ik wil wel een goed glas wijn. Tweede Kerstdag vieren we thuis. Met kinderen eten is niet duur. We gaan fonduen, en gehaktballetjes vinden ze het lekkerst.

„De rijksoverheid is een goede werkgever voor een werkende moeder. Wie 36 uur werkt, werkt fulltime. Ik werk negen uur per dag, dus dat levert me een vrije dag op. Flexibel werken wordt gestimuleerd. Op maandag en dinsdag werk ik vanaf drie uur thuis verder. Dat scheelt aardig in de kosten voor naschoolse opvang. Logistiek gezien is een scheiding niet onpraktisch. Ook financieel ben ik er niet op achteruitgegaan.

„Sinds een aantal persoonlijke tegenslagen ga ik bewuster met geld om. Ik ben volledig af van de instant behoeftebevrediging. Er staat tegenwoordig gewoon weer een verlanglijstje in mijn agenda. Misschien is dat tuttig, maar het is ook leuk. Al bijna een jaar staat er een MacBook Air op, die ik nu van mijn eindejaarsuitkering voor mezelf heb gekocht. Het besef van de waarde van spullen wil ik mijn kinderen ook meegeven. We wonen in een buurt waar veel kinderen denken dat geld uit de muur komt. Maar Pien en Noor leren dat ze soms zelf ook iets bij moeten leggen uit hun spaarpot.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen