Uitgelicht zaterdag

King's College quadrangle, part of Cambridge University seen Thursday, November 24, 2005. Cambridge University, which will celebrate its 800th anniversary in 2009, lost 10.5 million pounds ($18.3 million) in 2004. It is expected to adopt U.S. methods to win alumni donations and make up for the losses. Photographer: Graham Barclay/Bloomberg News
King's College quadrangle, part of Cambridge University seen Thursday, November 24, 2005. Cambridge University, which will celebrate its 800th anniversary in 2009, lost 10.5 million pounds ($18.3 million) in 2004. It is expected to adopt U.S. methods to win alumni donations and make up for the losses. Photographer: Graham Barclay/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Film

Born on the Fourth of July (Oliver Stone, 1989, VS). Tweede deel van Stones Vietnam-trilogie is gebaseerd op autobiografische roman van Ron Kovic, het verhaal van een patriottistische, rechts georiënteerde marinier die in de rolstoel tot inkeer komt en zich ten slotte een fel tegenstander van de oorlog betoont. Schitterende hoofdrol van Tom Cruise. RTL7, 22.35-01.10u.

Stir of Echoes (David Koepp, 1999, VS). Overtuigende verfilming van Richard Mathesons griezelverhaal A Stir of Echoes, met een intens spelende Kevin Bacon als een kabeltrekker die voor de grap wordt gehypnotiseerd en ontvankelijk blijkt voor signalen van gene zijde.RTL8, 22.00-00.00u.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008, GB). Aanstekelijke film over een straatjongen in Mumbai die meedoet aan de quiz Who wants to be a millionaire? en tot verbazing van de neerbuigende quizmaster elke vraag correct beantwoordt. Bedrog, denkt men, de politie moet een bekentenis maar uit hem martelen. Kreeg 8 Oscars.Ned. 3, 22.00-23.50u.

25th Hour (Spike Lee, 2002, VS). Spike Lee buigt zich over New York na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en biedt, soms vet en nadrukkelijk, dan weer subtiel, een elegie voor het machtige New York van weleer, gepersonifieerd door Wall Street-employé Barry Pepper, Joodse intellectueel Philip Seymour Hoffman en drugshandelaar Edward Norton.Ned. 3, 23.50-02.00u.

Informatief

West side stories: Saliha. Slot van serie over Amsterdam Nieuw-West. De Marokkaanse Saliha heeft in haar vaderland gestudeerd maar kan hier geen werk vinden. Ze voelt zich thuis in haar buurt. Met Hollandse buurman Theo heeft ze een goede band: zij helpt hem met de computer, hij haar met ingewikkelde brieven. Dat hij liever uit de buurt vertrekt om dichter bij ‘zijn’ mensen te wonen begrijpt ze wel. Ned.2, 15.00-15.25u.

Kerstmis

Carols from King’s. Traditioneel concert door het knapenkoor van King’s College dat elk jaar begint met de solo Once In Royal David’s City. Ook met het kerstverhaal volgens de King James-bijbel en gedichten van Robert Southwell, U.A. Fanthorpe en T.S. Eliot.BBC 2, 18.45-20.00u.

Kerststerren: kerstconcert. Vanuit verschillende vertrekken in paleis Soestdijk wordt het kerstverhaal verteld vanuit het standpunt van koning Herodes (Jack Wouterse), zijn vrouw Mariamne (Lieke van Lexmond) en zijn adjudant Marcus (Mimoun Oaïssa). Tussendoor begeleiden Cor Bakker en zijn orkest optredens van Do, Edsilia Rombley, Jeroen van der Boom, Ellen ten Damme en Martin Buitenhuis (Van Dik Hout). Zij vormen vanavond speciale duo’s. Ned.1, 21.45-22.50u.

Radio

De zaterdagavond. Muziek uit alle windstreken: van Eric Vloeimans en Florian Weber; Robert Fripp en Brian Eno; Low; Joe Pernice. Tot slot opnames van het optreden van Fleet Foxes op Lowlands deze zomer.Radio 6, 20.02-00.00u.

De bedding: De Avonden, de muziek van Frits van Egters. In Gerard Reves debuutroman De Avonden speelt de radio als bron van allerlei muziek een belangrijke rol. Hoe reageren Frits en zijn ouders op Bach, Charlie Parker, Hawaïgitaren en de onvermijdelijke psalmen en gezangen? We horen in dit programma de muziek die in de roman genoemd wordt. De passages erover worden voorgelezen door Reve zelf.Radio 4, 23.00-00.00u.