Uitgelicht Tweede Kerstdag

Film

Planes, Trains and Automobiles (John Hughes, 1987, VS). Vlotte komedie kampt met overdreven scenario. Tot elkaar veroordeelde manager Steve Martin en joviale vertegenwoordiger John Candy ondernemen met allerhande vervoersmiddelen een thuisreis vol tegenslag. RTL7, 20.30-22.15u.

De storm (Ben Sombogaart, 2009, NL/B). De Watersnoodramp van 1953 vormt het historische decor van een vertelling waarin de Zeeuwen er niet al te best vanaf komen: een benepen volkje, weinig solidair met mensen die afwijken van de norm, zoals de alleenstaande moeder Julia (Sylvia Hoeks). Ned.1, 21.20 23.00u.

Fight Club (David Fincher, 1999, VS/D). Mannelijke agressie is zowel het kwaad als de verlossing in omstreden, gewiekste satire. Verveelde zakenman Edward Norton en anarchist Brad Pitt beginnen een club waar men elkaar onbekommerd in elkaar mag slaan.RTL7, 22.15-00.45u.

Informatief

Wintergasten. Eerste in serie praatprogramma’s waarin de gasten de tijd krijgen een betoog op te bouwen. Presentator Raoul Heertje ontvangt Anthony Daniels, die onder de naam Theodore Dalrymple in een aantal boeken pleitte tegen de uitwassen van de verzorgingsstaat en vóór meer eigen verantwoordelijkheid. De volgende maandagen komen in deze serie de Ierse zanger Gavin Friday en de Amerikaanse sociologe Deirdre McCloskey aan de beurt. Ned.2, 20.25-22.00u.

Vivement le cinéma. Overzicht van experimenten die destijds leidden tot de geboorte van de cinema, becommentarieerd door pionier Étienne-Gaspard Robertson (met de stem van een acteur). Een eeuw voor de broers Lumière organiseerde Robertson al avondjes waarop hij ‘fantasmagorieën’ projecteerde. Na hem kwamen nog velen die probeerden plaatjes te laten bewegen.Arte, 22.00-22.50u.

Amusement

Der Rosenkavalier, acte II en III. Opera van Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal. Vervolg van gisteren. Ned.2, 13.05-15.25u.

Upstairs downstairs. Nu Downton Abbey is afgelopen kunnen liefhebbers van het genre terecht bij dit eerste deel van drie nieuwe van deze serie uit begin jaren 70.Ned.2, 18.00-19.00u.

Taarten van Abel. Dave (13) bakt een taart voor zijn moeder die twee jaar lang onschuldig gevangenzat. Al die tijd moesten hij en zijn zusjes in pleeggezinnen wonen.Ned.3, 19.00-19.30u.

De Nationale Wetenschapsquiz. Een team ontwerpers (Piet Hein Eek, architecte Vera Yanovshtchinsky en Marlies Dekkers) neemt het op tegen drie wetenschappers (Erik Verlinde, theoretisch natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie; Christa Testerink, biologe, doet onderzoek naar stress bij planten; Peter-Paul Verbeek, wetenschapsfilosoof).Ned.2, 22.10-23.40u.

Sport

Studio Sport jaaroverzicht. Joep Schreuder kijkt met o.a. Ireen Wüst, Ranomi Kromowidjojo en Bauke Mollema terug op het sportjaar.Ned.1, 12.10-13.10u.

Radio

Kunststof. Jellie Brouwer in gesprek met Arend Jan Heerma van Voss en zijn dochter Sandra Heerma van Voss. Zij schreef de rubriek ‘Familiefoto’ die in NRC Handelsblad verscheen. De vijftig mooiste afleveringen zijn gebundeld in het boek Familiealbum. Radio 1, 19.02-20.00u.