Uitgelicht Eerste Kerstdag

Programme Name: Absolutely Fabulous - TX: 25/12/2011 - Episode: n/a (No. 1) - Embargoed for publication until: 21/11/2011 - Picture Shows: EARLY RELEASE L-R *Christmas Highlights 2011*, Bubble (JANE HORROCKS), Saffy (JULIA SAWALHA), Edina (JENNIFER SAUNDERS), Mother (JUNE WHITFIELD), Patsy (JOANNA LUMLEY) - (C) BBC - Photographer: Jay Brooks BBC

Film

Dumbo (Ben Sharpsteen, 1941, VS). Beroemde animatiefilm uit de Disneystudio over een vernederd olifantje wiens reusachtige oren een verrassende functie blijken te hebben. Inclusief de beschonken droom over roze olifanten.SBS6, 12.15-13.30u.

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939, VS). Klassiek muzikaal filmsprookje naar de boeken van Frank L. Baum. Oorspronkelijk voor Shirley Temple bedoelde hoofdrol maakte legende van toen 16-jarige Judy Garland: Somewhere over the Rainbow... Eén, 14.45-16.25u.

Ratatouille (Brad Bird en Jan Pinkava, 2007, VS). Fraaie animatiefilm over de rat Rémy die geweldig kan koken en zijn krachten combineert met die van de onhandige keukenhulp in een Parijs sterrenrestaurant. Er zitten veel leuke grappen in Ratatouille, vooral wanneer de ratten in beeld zijn: Rémy, zijn dikke broer Émile en diens foute vrienden. BBC 1, 17.50-19.30u.

The Shop around the Corner (Ernst Lubitsch, 1940, VS). Het Boedapest van de voorlaatste eeuwwisseling vormt decor van innemende romantische Lubitsch-komedie. Collega’s James Stewart en Margaret Sullavan weten niet dat zij elkaar vurige brieven schrijven. Klassieker stond model voor You’ve Got Mail (1998) van Nora Ephron.Canvas, 22.25-00.00

Millennium: Mannen die vrouwen haten (Niels Arden Oplev, 2009, Zweden). Tot en met vrijdag iedere avond een in tweeën geknipte film uit de Millenniumtrilogie. Noomi Rapace speelt perfect de vrijgevochten computerhacker Lisbeth Salander, Michael Nyqvist is de wat uitgebluste, linkse journalist Blomkvist. Ned.3, 22.30-00.00u.

Kerstmis

Kersttoespraak H.M. de Koningin. De jaarlijkse toespraak van koningin Beatrix vanuit Paleis Huis ten Bosch.Ned.1, 13.00-13.10u.

Kerstmatinee. Bernard Haitink is sinds 2009 terug in de kerstmatinee van het Concertgebouworkest. Deze keer is het programma volledig gewijd aan Richard Strauss. De Duitse sopraan Anja Harteros maakt haar debuut bij het orkest met de Vier letzte Lieder, daarna leidt Haitink het orkest over de eeuwig besneeuwde toppen van Eine Alpensinfonie.Ned.2 en Radio 4, 15.00-16.30u.

The Royle family Xmas special. Herhaling van een van de speciale kerstafleveringen van de sitcom over de arbeidersklassevariant van de Britse koninklijke familie.Ned.3, 00.00-01.00u.

Amusement

Der Rosenkavalier, acte I. Opera van Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle en het Koor van De Nederlandse Opera. Regie: Brigitte Fassbaender. Vooraf praat Hans Haffmans met regisseur, dirigent en solisten. Actes II en III volgen morgenmiddag. Ned.2, 13.20-15.00u.

Black Adder III. Twee afleveringen van de serie waarin Rowan Atkinson gestalte geeft aan de gefrustreerde, cynische en arrogante butler van een stompzinnige Britse kroonprins aan het begin van de negentiende eeuw. Met Tony Robinson als Baldrick en Hugh Laurie als de Prince Regent. BBC 2, 21.00-22.00u.

Absolutely fabulous. Nieuwe aflevering. Een angstaanjagende bezoeker dwingt Patsy om haar eigen identiteit te zoeken. Met o.a. Sofie Gråbøl als Sarah Lund (The Killing). BBC 1, 23.00-23.30u.