Twente-keeper Mihaylov stoot Berbatov van troon

Misschien haalt het verzoek van Dimitar Berbatov om niet meer op hem te stemmen iets van de glans weg. Hoe dan ook: Bulgaarse voetbaljournalisten kozen FC Twente-doelman Nikolay Mihaylov gisteren tot Bulgaars speler van het jaar, nadat de prijs vier jaar achtereen en in totaal al zeven keer naar de spits van Manchester United was gegaan.

Mihaylov is bij FC Twente een van de weinigen die zijn niveau van vorig seizoen heeft behouden. De 23-jarige doelman staat sinds 2010 onder contract in Enschede maar werd al vanaf 2007 gehuurd van Liverpool. Bij de verkiezing liet Mihaylov Aston Villa-aanvoerder Stiolian Petrov en Berbatov achter zich. Hij ontving de prijs uit handen van zijn vader, bondsvoorzitter Borislav Mihaylov. Die won de prijs een kwart eeuw geleden, ook als nationaal doelman. Ook opa Biser keepte voor Bulgarije.

Het Bulgaars nationaal elftal maakt een dramatische periode door. Het EK in 2004 was het laatste grote toernooi waar het land zich voor kwalificeerde. In de kwalificatiepoule voor het EK volgend jaar in Polen en Oekraïne eindigde Bulgarije op een laatste plaats achter Engeland, Montenegro, Zwitserland en Wales. Bondscoach Lothar Matthäus werd in september ontslagen wegens slechte resultaten. (Reuters)