Tienduizenden Russen betogen in Moskou tegen bewind Poetin

In Moskou waren vandaag tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen het autoritaire bewind van Medvedev en Poetin. Foto Reuters / Denis Sinyakov

Tienduizenden Russen zijn vanmiddag de straat opgegaan om hun woede te uiten over de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen. Het aantal demonstranten in hoofdstad Moskou was nog groter dan twee weken geleden.

De betoging van vandaag is volgens persbureau AP de grootste sinds de val van het communisme in 1991 en toont de groeiende onvrede over het autocratische bewind van president Medvedev en premier Poetin. De organisatoren spraken vanochtend de hoop uit dat zo’n 50.000 mensen naar de betoging zouden komen.

NRC-correspondent Michel Krielaars meldt dat de politie 30.000 demonstranten telt. “Dus keer twee, is 60.000″, twittert hij. Het Russische Dozd-tv, zelfverklaard ‘optimistisch kanaal’ maar volgens Krielaars ‘goede tellers’, zegt dat er 80.000 mensen zijn geteld.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars All quiet in Moscow. Many similarities with Prague 1989. Navalny wants to change the constitution: most important proposal of today.

Leuzen als ‘Rusland zonder Poetin’ en ‘Deze verkiezing is een farce’

Onder neervallende sneeuw dromden betogers vanochtend samen op een brede laan op een kilometer of twee van het Kremlin, die ruimte biedt aan zo’n honderdduizend mensen. ”Rusland zonder Poetin!”, schreeuwden ze. Een podium aan het eind van de laan was behangen met posters waarop “Rusland zal vrij zijn” en “Deze verkiezing is een farce” te lezen viel. De deelnemers waren ingesloten door linies van agenten, en een politiehelikopter cirkelde boven hun hoofden.

Bij de betoging werden een aantal toespraken gehouden. ”We vertrouwen hem niet”, riep oppositieleider Boris Nemtsov de menigte toe. Hij vroeg de demonstranten volgende maand opnieuw in Moskou bijeen te komen om te waarborgen dat de regering haar beloften waarmaakt. Ook riep hij hen op in de parlementsverkiezingen in maart tegen Poetin te stemmen. ”In het Kremlin hoort geen dief te zetelen”, zei hij.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Sommige jonge demonstranten gaan nu met vakantie naar India of Thailand. even bijkomen. Glamourrevolutie.

Volg voor live Twitter-updates van de protesten onze correspondent in Moskou Michel Krielaars.