Rutte zegt niet te willen tornen aan hypotheekrenteaftrek

Het kabinet is niet van plan de hypotheekrenteaftrek aan te pakken als er volgend jaar door verslechterende economische omstandigheden extra bespaard moet worden. “Niemand heeft het in het vizier”, zegt premier Rutte vanochtend over de aftrek in een interview met De Telegraaf.

Het kabinet is niet van plan de hypotheekrenteaftrek aan te pakken als er volgend jaar door verslechterende economische omstandigheden extra bespaard moet worden. “Niemand heeft het in het vizier”, zegt premier Rutte vanochtend over de aftrek in een interview met De Telegraaf.

Rutte stelt in het interview dat geen van de ministers of partijen die onderdeel zijn van zijn coalitie aan de aftrek willen toren. Volgens de premier zijn daar twee redenen voor:

“In de eerste plaats is het een correctie voor de hoge belastingdruk. En het mooie van de hypotheekrenteaftrek is dat het bezitsvorming stimuleert. Dus het is een geweldig instrument.”

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV voerden in 2010 allemaal campagne voor het behoud van het fiscale voordeel voor huizenbezitters. PVV-leider Wilders zei eerder deze maand dat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek voor zijn partij bij nieuwe bezuinigingen geen optie is. Het CDA wilde toen niet over de aftrek speculeren.

Door de tegenvallende economische groei moet het kabinet volgend jaar zo goed als zeker extra bezuinigingsmaatregelen à een paar miljard euro doorvoeren. De onderhandelingen daarover kunnen moeilijk worden omdat de PVV heeft aangegeven fel tegen veel nieuwe bezuinigingen te zijn. VVD en CDA hebben steeds aangegeven dat de gemaakte afspraken over begrotingsdiscipline moeten worden nagekomen, ook door de PVV.

    • Pim van den Dool