Rijgedrag 4 weken bewaard

Beelden van kentekens op de Nederlandse wegen mogen vier weken bewaard blijven. Hiermee heeft de ministerraad gisteren ingestemd op voorstel van minister Opstelten (Justitie, VVD).

De opslag van kentekengegevens maakt het mogelijk om in de weken na een misdrijf te onderzoeken of het voertuig van een verdachte tijdens dat misdrijf in de buurt was. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om routes van verdachten te reconstrueren.

De politie werkt momenteel aan de inrichting van een landelijk dekkend netwerk van zogeheten anpr-camera’s die automatisch nummerplaten herkennen. Bijna ieder korps heeft ze al, maar hoeveel er in totaal zijn, is niet bekend.

Gefotografeerde nummerplaten worden binnen enkele seconden vergeleken met een lijst van voertuigen van verdachten; daarbij kan het ook gaan om mensen die nog een parkeerboete moeten betalen of wier apk is verlopen. Bij een treffer kan de wagen snel aan de kant worden gezet.

Het bewaren van de kentekens is nu nog verboden. Minister Opstelten stelde in januari ook al voor nummerplaatcombinaties vier weken te bewaren. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseerde destijds om het plan niet door te zetten. Volgens het college geeft „het landelijk dekkende cameranetwerk” de politie de mogelijkheid om „alle passanten op Nederlandse wegen als potentiële verdachten in politiebestanden op te nemen”. Het adviesorgaan van de overheid sprak van „een hooiberg van politiegegevens”. Daaruit kunnen analisten conclusies trekken over het gedrag van burgers, maar het CBP wees erop dat de bestuurder van een auto lang niet altijd dezelfde is als de persoon op wiens naam het kenteken staat.

De anpr-camera’s zijn vaak gemonteerd in onopvallende auto’s. Ook alle auto’s van het Korps Landelijke Politie Diensten hebben er een. De locaties met vaste camera’s zijn niet allemaal bekend. Het politiekorps Rotterdam Rijnmond is met het gebruik van minimaal 120 vaste camera’s momenteel de grootste gebruiker.

Groot-Brittannië kent al een landelijk anpr-netwerk. Daar worden dagelijks 50 miljoen kentekens gefotografeerd en bewaard. Een afname van de criminaliteit door de camera’s is er nooit aangetoond.