Regisseur Erik Whien vertrekt bij Oostpool

Regisseur Erik Whien verlaat per 2013 het Arnhemse gezelschap Toneelgroep Oostpool. Het gezelschap vernieuwt de artistieke leiding. Naar Duits model stond in Arnhem een dramaturg, Rob Klinkenberg, aan het hoofd, met onder zich twee huisregisseurs, Marcus Azzini en Erik Whien. Azzini maakt nieuwe voorstellingen met een sterk beeldende kracht en Erik Whien brengt voornamelijk bestaand repertoire. Azzini volgt per 1 augustus 2012 Rob Klinkenberg op als artistiek leider. Klinkenberg blijft wel als dramaturg aan het gezelschap verbonden.

In een verklaring schrijft Klinkenberg: „Ik heb altijd gevonden dat mijn functie als non-playing captain na vier jaar zou moeten worden overgenomen door een makende artistiek leider. Dit is het logische moment daarvoor. Marcus is doorgegroeid naar deze functie en kan de verantwoordelijkheid voor dit dynamische gezelschap aan. Ik heb veel vertrouwen in hem.”

Onder Azzini komen twee nieuwe, jonge regisseurs te werken. Een van hen is regisseur/toneelschrijver Joeri Vos, die eerder bij Oostpool meewerkte aan voorstellingen als Orlando en Hamlet. Naar een derde vaste regisseur wordt nog gezocht.

Erik Whien heeft te kennen gegeven zich elders te willen ontwikkelen en ook meer zelf te willen gaan spelen. Hij zal nog tot de zomer van 2013 doorwerken bij Oostpool. De samenstelling van Toneelgroep Oostpool verandert in hoog tempo: dit seizoen vertrok ook acteur Sanne den Hartogh al bij het gezelschap.