Regeringstroepen Jemen schenden belofte van aftocht, opnieuw doden

De Mars van het Leven van Taiz naar Sanaa duurde vijf dagen waarin zo'n 250 kilometer werd afgelegd. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Jemenitische troepen hebben zich niet gehouden aan de afspraak om zich voor vandaag uit de hoofdstad Sanaa terug te trekken. Dat de machtige Republikeinse Garde en de Centrale Veiligheidstroepen die bevelen in de wind hebben geslagen belooft weinig goeds voor het in november na veel traineren gesloten vredesakkoord.

De twee keurkorpsen, die onder bevel staan van respectievelijk een zoon en een neef van de verdreven president Ali Abdullah Saleh, patrouilleerden vandaag nog in de straten van de hoofdstad. Gewapende opstandelingen en een naar de rebellen overgelopen legereenheid hebben hun aftocht hierop ook afgeblazen.

Doden en tientallen gewonden na poging Mars van het leven neer te slaan

De regeringstroepen openden vandaag het vuur op anti-regeringsdemonstranten. Daarbij zijn ten minste acht doden gevallen. De naar schatting honderdduizend demonstranten maakten zich op om na een vijfdaagse mars vanuit de zuidelijke havenstad Taiz, een oppositiebolwerk, de hoofdstad binnen te trekken. Toen zij de hoofdweg naar het presidentieel paleis betraden werden ze ontvangen met geweervuur, traangas en waterkanonnen.

De betogers antwoordden met een regen van stenen. Volgens een organisator van de protestmars, die tot de Mars van het Leven is gedoopt, zijn bij het geweld zo’n tweehonderd betogers gewondgeraakt. Artsen ter plaatse meldden acht doden, onder wie een vrouw. Tienduizenden demonstranten die zich op een plein in hartje Sanaa hadden verzameld mengden zich vervolgens in de schermutselingen.

Vredesakkoord voor veel Jemenieten niet genoeg

Het in november gesloten akkoord voorzag in het vertrek van president Saleh, een vreedzame machtswisseling en een einde aan de protesten die al sinds februari in Jemen plaatsvinden. Maar veel demonstranten nemen geen genoegen met de overeenkomst, omdat die Saleh vrijwaart van rechtsvervolging. Bovendien lijkt hij ook na zijn aftreden via zijn verwanten en getrouwen nog een stevige greep op de macht te behouden.

Saleh zei vandaag dat hij “binnen enkele dagen” richting de Verenigde Staten vertrekt om de gemoederen te laten rusten. Sinds het tekenen van de machtsoverdracht vormde hij een interim-regering en stelde een datum voor presidentsverkiezingen in februari.

    • Jules Seegers