'Rechters mogen over rechtszaken vrij spreken'

Nederlandse rechters lopen ten onrechte functies mis als ze zich hebben uitgesproken over een rechtszaak. Dit schrijft Peter Kop, rechtshistoricus en oud-raadsheer bij de Hoge Raad, vandaag in deze krant.

Kop doelt onder meer op de gesneuvelde kandidatuur van Diederik Aben. De Tweede Kamer besloot hem niet te benoemen tot raadsheer bij de Hoge Raad wegens een kritisch commentaar dat Aben tijdens het proces-Wilders.

Volgens Europese jurisprudentie kan een benoeming niet worden tegengehouden met het argument dat de rechter zich heeft uitgesproken over een zaak, schrijft Kop. Zo won de Liechtensteinse rechtbankpresident Herbert Wille een zaak tegen prins Hans Adam II, die hem vanwege een onwelgevallige mening niet wilde herbenoemen. In Rusland won rechter Olga Kudeshkina een zaak toen de staa haar had ontslagen wegens kritiek op het rechtssysteem. Het chilling effect dat uitgaat van de vrees voor sancties als een rechter zich uitspreekt, noemt het Hof „funest voor een democratie”. Met de vrijheid van meningsuiting van de rechter moet niet worden gemarchandeerd, aldus Kop.

Opinie & Debat: pagina 10