Opinie

Potje foebel

Youp

Een vriend van een vriend van een vriend van mij werd onlangs een kroeg uitgegooid. Dronken, lastig, seksistisch tegen het barmeisje, vervelend tegen andere klanten. Op een gegeven moment vond de kroegbaas het genoeg en begeleidde hem naar de deur. Hij protesteerde. Hij was namelijk niet dronken, niet lastig, absoluut niet seksistisch tegen het barmeisje en zeker niet vervelend tegen de andere klanten. De andere klanten waren vervelend tegen hem. Hij sputterde nog een tijdje voor de deur heen en weer en liep toen weg. Op naar huis. Daar probeerde hij zijn vrouw uit te leggen welk onrecht hem was aangedaan. Zijn vrouw raadde hem aan te gaan slapen. Hij nam nog een biertje.

De volgende dag werd het zijn vrouw duidelijk wat haar man allemaal geflikt had. Een paar mensen hadden haar telefonisch bijgepraat. Ze confronteerde hem met zijn gedrag en zei dat hij, als hij een kerel was, zijn excuses moest aanbieden. Aan het meisje en de kroegbaas. Na veel gezeur en gezever trok hij de stoute schoenen aan en vertrok met het schaamrood op zijn kaken naar zijn stamkroeg. Daar begon hij een beetje schutterig tegen het barmeisje te stamelen. Ook tegen de kroegbaas deed hij zeer nederig. Sorry, sorry, sorry en het zou nooit meer gebeuren. Zowel het barmeisje als de kroegeigenaar keek hem verbaasd aan. Hij was gisteravond helemaal niet in het café geweest. Wat bleek? Hij stond te stamelen in het verkeerde café. Hij was uit een ander etablissement, drie straten verderop, geflikkerd. Daarna is hij in alle zeven kroegen van het dorp zijn excuses aan gaan bieden.

Daar moest ik aan denken toen ik woensdagavond hoorde over hooligan W., die het veld opkwam om de keeper van de tegenpartij in tweeën te schoppen. Op het laatste moment zag de keeper hem aankomen en de rest is bekend. Hij trof een terugtrapkeeper, die na afloop onmiddellijk een contract bij Ajax aangeboden kreeg. Als spits. Ze zoeken al jaren iemand met een goede traptechniek binnen de zestien. En of hij als bijbaantje ook even de bestuurskamers schoon wilde schoppen. Ajax heeft zeven bestuurskamers.

Hooligan W. was te dronken om te weten in welk stadion hij heeft lopen knallen. Hij schijnt tegen de politie gezegd te hebben dat hij de keeper van PSV zijn excuses wil aanbieden. Toen de politie zei dat het niet de keeper van PSV was riep hij: „Oké, die van Twente dan!”

Op het moment dat het gebeurde stond ik in Alphen aan den Rijn mijn oudejaarsconference uit te proberen. In het theater waar dit jaar de herdenkingsbijeenkomst van het grote Tristan-drama heeft plaatsgevonden. Waar toen hard gehuild is werd nu goed gelachen. Ook om Alphen en Oslo. En Luik!

Na de voorstelling dacht ik weer eens na over al die gewapende eenlingen die dood en verderf zaaien. Wat is er toch aan de hand? Ik zette de tv aan en zag hooligan W. zich stomdronken losmaken uit de massa om de keeper te bestormen. De reactie van de keeper, de scheids en de coach van AZ zijn inmiddels geschiedenis.

Weer die eenling, dacht ik. Het losgeslagen individu. Opgezweept door drank en/of poeder het veld op. Langs de verbaasde invaliden. Geen wapen, maar dat kon die keeper niet weten.

We hebben het over foebel. Potje foebel. Vermaak. Competitie. Uitgevochten door spelers die bereid zijn om in de rust een beter contract bij de tegenstander te tekenen. Net als de trainer. En supporters zijn bereid je invalide te schoppen. Om de kleur van je shirt.

Jongen uit Costa Rica, voetbalt in het Nederlandse Alkmaar en wordt in Amsterdam bijna in tweeën gekickt door een supporter die te dronken is om te weten wie hij schopt. Namens Ajax? Wie weet. Toen mijn zoon klein was vroeg hij waarom ik geen Ajax-tatoeage had. Omdat ik de naam van mijn club nog zelf kan onthouden. Vrolijk kerstfeest!