Papieren aandelen - voor onder de boom

Henk Noort gelooft het eerst niet, als deze krant hem belt. Papieren aandelen? Van levende ondernemingen? ,,In Nederland worden die al zeker tien jaar niet meer gedrukt.” Toch surft hij even naar OneShare.com. Verdomd zeg: in de VS zijn die nog gewoon te koop. „Op onze veilingen hier in Europa mógen wij niet eens levende aandelen verkopen”, zegt Noort verbluft. ,,Daar rust een verbod op.” Noort is scripophiel, een handelaar in antieke effecten. Zijn site OudeAandelen-Online.nl biedt een ruime keus. Van een obligatie van de Christelijke Coöperatieve Broodbakkerij en Gebruikersvereniging ‘Ons Beginsel’ (1920) voor 45 euro tot aan een aandeel Plantage Breedevoort en de Herstelling (1794) voor 225 euro.

Noort bedient een levendige markt van liefhebbers en verzamelaars. ,,Al is het aanbod de laatste jaren wel veel groter dan de vraag.” Sommige stukken zijn kostbaar. Zo is op het web een aandeel uit 1891 te koop van – dan nog – rijtuigenfabrikant Spyker dat heel wat meer waard is dan de penny stocks van Victor Muller: 9.750 euro, met een deel van de dividendcoupons er nog aan. In de VS is het girale geldverkeer minder ontwikkeld. Bovendien is beleggen daar volkssport en levensnoodzaak tegelijk. De papieren aandelen getuigen daarvan: ze doen het goed onder de boom, als cadeau.

,,Kies bij voorkeur aandelen van grote, goed geleide ondernemingen met populaire merken”, zo helpt CBSNews.com zijn lezers bij de cadeaukeuze. ,,U kunt uw gift ook aanvullen met een geschenkbon voor de producten van het bedrijf.” Zelfs Amerikaanse kinderen zijn er blij mee. Die zien hun sok graag gevuld met kleurrijk uitgevoerde aandelencertificaten. Het is nog pedagogisch verantwoord ook, doceert CBSNews: ,,Aandelen geven kan een goede manier zijn om interesse te kweken in beleggen, zeker als het gaat om een bedrijf met producten die uw jonge belegger aanspreken.”

Disney bijvoorbeeld. Op OneShare.com kost zo’n aandeel de beurskoers – 36,27 dollar in dit geval – plus een vaste gift fee van 39 dollar, plus toeters en bellen naar keuze. Een lijst van karton (gratis), van hout (34 tot 64 dollar), tin of goudbrokaat (beide 600 dollar). Een opschrift – ‘My First Stock’ – kost vijf dollar extra, evenals een plakkaatje met een spreuk: ,,The journey to a million begins with one.” Verzending buiten de VS kost nog eens 39 dollar. Een Nederlandse kerstman die origineel voor de dag wil komen, is algauw 150 euro kwijt.

Dan heeft Henk Noort een betere oplossing: een 100 gulden obligatie à 2 procent rente van de Haarlemse Weeskamer uit 1819, voor 200 euro. De lening loopt af in 2015. ,,Die is nog geldig”, zegt Noort. ,,Als je de coupons aanbiedt aan de gemeente Haarlem, krijg je ze uitbetaald.”

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer