Overheid coulant voor bestuurders met kras op het cv

De Nederlandse overheid blijkt coulant te zijn voor bedrijfsbestuurders met een kras op het cv. Recente affaires, zoals die rond de DSB Bank en uitgeefconcern PcM, leren dat ooit omstreden functionarissen een goede kans maken op een carrièredoorstart in overheidsdienst. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Zo blijkt voormalig DSB-bestuurder Ronald Buwalda eind mei van dit jaar te zijn aangetreden als financieel directeur bij ASR Bank, een dochter van verzekeraar ASR. De aandelen zijn sinds de redding van het voormalige Fortis-concern volledig in handen van de overheid. Deze benoeming heeft het bedrijf niet in een persbericht publiek gemaakt. Buwalda zelf vermeldt zijn huidige functie van chief financial risk officer bij de staatsbank niet op zijn profiel op netwerksite LinkedIn.

Buwalda was van 2003 tot maart 2009 directeur ‘finance and control’ bij DSB en in de laatste maanden voor het faillissement in oktober 2009, als CFO de hoogst verantwoordelijke voor financiële zaken. Kennelijk was dat verleden bij DSB geen belemmering voor zijn aanstelling van ASR Bank. Om statutair bestuurder bij een financiële instelling te worden is instemming nodig van de toezichthouders DNB en AFM.

Eerder al bleken er voor Buwalda’s voorganger bij DSB, Gerrit Zalm, geen blokkades te bestaan om aan te blijven als topman van staatsbank ABN Amro, ondanks bezwaren van de AFM.

Hard oordeel over PcM belemmerde carrières oud-topbestuurders niet

Een andere bedrijfsaffaire, het wanbeleid bij uitgeefconcern PcM in de jaren 2004-2007, vormde evenmin beletsel voor twee andere prominente benoemingen. In mei 2010 oordeelde de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof dat er bij PcM, destijds uitgever van deze krant, sprake was geweest van “wanbeleid” in de periode waarin het Britse private-equityhuis Apax er grootaandeelhouder was en het bedrijf door een hoge schuldenlast bijna onderuit trokken. Bestuurders en managers die aan het Apax-regime hadden meegewerkt kregen flinke bonussen.

Het harde oordeel van de ondernemingskamer heeft de carrière van oud-PcM-commissaris Annemieke Roobeek niet in de weg gestaan. Zij mocht aanblijven als commissaris van ABN Amro. Voormalig PcM-bestuurder Ben Knapen, en oud-hoofdredacteur van deze krant, werd vorig najaar door het CDA benoemd tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

    • Philip de Witt Wijnen