Ouders gaan makkelijk uit elkaar, gelukkig wel

None

Ouders van nu scheiden te gemakkelijk, alleen al als ze ongelukkig zijn, stelt hoogleraar Jaap Dronkers (Opinie, 20 december). Laten we dat vooral zo houden. Moet één van de partners eerst aan de drank, huiselijk geweld plegen of vreemdgaan? Ongelukkig zijn lijkt me voldoende reden om uit elkaar te gaan. Op die manier kan kinderen veel stress en conflicten bespaard blijven, en dat is juist waar Dronkers voor pleit.

Dat meer ouders hun huwelijk ontbinden, kan net zo goed komen doordat meer vrouwen economisch onafhankelijk zijn of doordat minder mensen gelovig zijn. Scheiden is een optie. Dat betekent niet automatisch dat ze er lichter over zijn gaan denken of dat ze voorbijgaan aan het belang van hun kind. Er zijn ook co-ouders die het na de scheiding financieel goed houden en hun kinderen juist meer aandacht geven (factoren die volgens Dronkers het functioneren op school beïnvloeden). Of het hun kinderen op lange termijn schade berokkent, staat wat mij betreft nog niet vast. De langetermijnonderzoeken laten alleen de gevolgen van vroegere scheidingen zien. Juist als het nu ‘gemakkelijker’ gaat, kunnen die effecten wel eens anders komen te liggen.

Tot slot constateert Dronkers dat op scholen met veel eenoudergezinnen de prestaties van álle leerlingen slechter zijn. Dat verband zal er zijn, maar dat wijst nog geen oorzaak aan. Misschien – dat hoef ik een hoogleraar niet uit te leggen – is er een andere verklarende variabele, zoals de wijk of het opleidingsniveau. Daaraan voorbijgaan en wel suggereren dat scheidende ouders maatschappelijke instituties aantasten, vind ik stigmatiserend.

Jeanine Mies

Co-ouder en onderzoeker, Den Haag

    • Jeanine Mies