Oliebol en appelbeignet

Behalve dat Champagne de meest gedronken drank is met Oud & Nieuw, is het ook de meest gemaltraiteerde. En dan heb ik het niet over de fles die tijdens de jaarwisseling als lanceerplatform voor vuurpijlen wordt gebruikt, maar over de inhoud. Want die heeft het op deze dag ook niet gemakkelijk. Want in plaats van

Behalve dat Champagne de meest gedronken drank is met Oud & Nieuw, is het ook de meest gemaltraiteerde. En dan heb ik het niet over de fles die tijdens de jaarwisseling als lanceerplatform voor vuurpijlen wordt gebruikt, maar over de inhoud. Want die heeft het op deze dag ook niet gemakkelijk. Want in plaats van dat brut Champagne, de meest populaire soort, geschonken wordt bij kaasstengels (een klassieke combinatie), oesters, kaviaar, gerookte zalm of sushi, krijgt de mousserende Fransman onze traditionele eindejaarshap voor de kiezen. En de vette zoetigheid van oliebollen en appelbeignets breekt ‘m aan alle kanten op. Zijn fijnzinnige mousse stort in. Zijn complexe smaak wordt grimmig-zuur. Zijn verfijnde afdronk monkelend-bitter.

Voor wie per se wil schuimen bij bol of beignet is er een veel voordeliger en smakelijker alternatief voorhanden: Clairette de Die Tradition van de Hema. Normaal gesproken doet zo’n flesje al niet meer dan € 6,50, maar met 31 december in het vizier mogen er twee tegelijk weg voor een tientje. Mooi meegenomen is dat het nog lekker spul is ook. De clairette – en de muscatdruif zorgen voor een en al druivigheid en goed gekoeld vormt deze halfzoete mousserende wijn uit het Rhônedal een smakelijk een-tweetje met het frituurduo.

Wie de laatste dag van het jaar een verrassende wending wenst te geven, kan in Frankrijk blijven en wijnwinkelt wat in de Provence. Daar wordt al sinds jaar en dag vin cuit gemaakt, waarvoor most (het druivensap waar wijn van wordt gemaakt) een dag en een nacht wordt ingedampt in een koperen ketel boven een houtvuur.

Vervolgens wordt het resterende sap gefilterd, op eikenhouten vaten gefermenteerd en gelagerd tot begin december. Lokaal wordt deze ‘gekookte wijn’ traditioneel met Kerst genuttigd bij pompe à l huile d’olive, de plaatselijke kerstcake op basis van olijfolie.

Maar deze wijn waarin de thrillseekende proever geflambeerde kersen, gebakken appel en kaneel, speculaaskruiden, bittere chocola, dadels, vijgen en een onverwacht rins slotakkoord kan ontdekken, past ook uitstekend bij chocoladetaart.

Van importeur laVieleVin kreeg ik echter een half flesje Les Albizzi (€ 15,50) aangereikt met een zak net gebakken oliebollen. ‘Moet je die combinatie eens proeven’ zei hij. Ik heb maar niet gewacht tot 31 december en spijt heb ik niet.

    • Harold Hamersma